Blog

Is jouw arts geconventioneerd?

Ziekenfondsen maken met artsen afspraken over prijzen om ervoor te zorgen dat een patiënt na een doktersbezoek niet voor een onaangename financiele verrassing komt te staan. Als een arts akkoord is gegaan met deze afspraken, dan is hij geconventioneerd.

Een groot voordeel van een geconventioneerde arts is dus dat de prijzen op voorhand vastgelegd zijn en je altijd weet wat je betaalt. Wil je weten of jouw arts geconventioneerd is? Dat kan je met deze tool heel eenvoudig opzoeken. 

3 mogelijke situaties

Naast geconventioneerd en niet-geconventioneerd is er ook nog een derde optie mogelijk: gedeeltelijk geconventioneerd. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen deze drie opties: 

  • Een geconventioneerde arts aanvaardt het tarievenakkoord met de ziekenfondsen en rekent de officiële tarieven aan die in deze overeenkomst zijn vastgelegd.

  • Een gedeeltelijk geconventioneerde arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen, maar rekent enkel op bepaalde tijdstippen en/of plaatsen het officiële tarief aan. Zo kan het voorkomen dat een zorgverlener geconventioneerd is voor zijn consultaties in een polikliniek en niet-geconventioneerd is voor de consultaties in zijn privé-kabinet.

  • Een niet-geconventioneerde arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen niet. Hij bepaalt zijn of haar ereloon zelf.

Zo weet je of je te maken hebt met een geconventioneerde arts

Elke zorgverleners kiest zelf of hij wil toetreden tot het akkoord met de ziekenfondsen. Wat hij ook beslist, hij is verplicht om zijn patiënten duidelijk te informeren over zijn conventiestatuut door middel van een affiche. Deze affiche hangt bij voorkeur aan de ingang van de praktijk zodat je direct weet waar je aan toe bent. Een andere manier om te ontdekken of jouw arts geconventioneerd is, is door hem op te zoeken met onze tool. Je kunt je arts opzoeken op basis van zijn/haar naam, gemeente of discipline. 

Extra kosten bij een geconventioneerde arts

Door naar een geconventioneerde arts te gaan, voorkom je dus dat je na je doktersbezoek voor een onaangename financiële verrassing komt te staan. Er zijn echter een aantal situaties waarin een geconventioneerde arts toch extra kosten mag aanrekenen. Hij moet je hier wel altijd op voorhand over informeren. Een arts kan bijvoorbeeld extra kosten of supplementen in rekening brengen als je hem vraagt om een niet-dringend huisbezoek te doen buiten zijn uren of normale ronde of als je op jouw verzoek wordt opgenomen op een eenpersoonskamer in een ziekenhuis

Terugbetalingen na een doktersbezoek: remgeld en ereloon

Het bedrag dat je aan je arts betaalt na een doktersbezoek is het ereloon. Hoe hoog dit ereloon is hangt ervan af of je arts geconventioneerd is of niet. Je ziekenfonds komt je tegemoet in de prijs van dit ereloon: dit is de tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering. Het verschil tussen het officiële honorarium dat jij betaalt en het bedrag dat het ziekenfonds terugbetaalt is het remgeld, bij een niet-geconventioneerde arts betaal je over het algemeen dus meer remgeld dan bij een geconventioneerde arts. Wil je weten hoeveel je terugbetaald krijgt na een bezoek aan een geconventioneerde arts? Onze berekeningstool rekent het remgeld voor je uit. 

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

Geconventioneerde arts

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Dana: Visieloos, Waardeloos

Gastblogger Dana: Visieloos, Waardeloos

Blog 21 juni 2019

Het is al even geleden, maar het blijft toch nazinderen op een persoonlijk niveau. Vandaar dat ik heb beslist om alsnog in de pen te kruipen. Het opiniestuk van de Leuvense SPA-schepen Bieke Verlinden in Knack, waarin ze privé-voorzieningen voor kinderopvang aanvalt, heeft mij diep geraakt. Daarom bij deze een open brief aan mevrouw Verlinden.

Opleidingen voor huishoudhulpen

Opleidingen voor huishoudhulpen

Blog 7 maart 2019

Elke dag gaan meer dan 2.200 huishoudhulpen aan de slag bij klanten van Partena Hulp in huis. Ze hebben allemaal een vast contract en werken bij klanten die écht bij hen passen. Want Partena is een betrouwbare werkgever, die hard investeert in de zorg voor z’n huishoudhulpen. Stephanie Reynaert, Expert Opleidingen & Communicatie bij Partena Hulp in huis, legt ons uit hoe. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena