Blog

Gastblogger Pilar: Implantaten of eigen weefsel

Toen de meisjes oud genoeg waren en wat zelfstandiger waren, ging ik op zoek naar een plastisch chirurg. Mijn mama had 15 jaar eerder een borstreconstructie met DIEP flap methode ondergaan. Bij die techniek wordt na de amputatie het weefsel van de buik microchirurgisch getransplanteerd naar de borstregio waar het wordt gemodelleerd tot een nieuwe borst.

Met de DIEP flap methode ben je ongeveer 13 uur onder narcose. In het geval van mijn mama hadden ze ook nog haar borstbeen moeten doorzagen om de aders netjes te kunnen verbinden, en was er vanwege de lange operatietijd een zeer pijnlijke doorligwonde op haar achterhoofd ontstaan. De post-operatieve periode was lang en zwaar. De maanden nadien was ze erg verzwakt en kon ze amper rechtop lopen door de aanhoudende pijn...

Omdat ik zeer slank was, vond elke arts dat een reconstructie met eigen weefsel niet de beste optie was voor mij. Toch boden ze niet meteen een oplossing.

Ik had dus van zeer dichtbij gezien hoe belastend zo’n operatie is voor je lichaam, en dat had me enorm afgeschrikt. Ik had 2 kleine kindjes en een echtgenoot met een veeleisende job, en wilde de impact op ons gezinsleven zo klein mogelijk houden. Zo begon de zoektocht naar een chirurg die een volwaardig alternatief bood. 

Handen in het haar

Omdat ik toen zeer slank was vond elke arts dat een reconstructie met eigen weefsel sowieso niet de beste optie was voor mij. Toch boden ze niet meteen een oplossing. Alleen al denken aan een reconstructie met eigen weefsel bezorgde me een paniekaanval, en bij elke arts die met de handen in het haar zat zonk de moed me dieper in mijn schoenen. Ik begon een amputatie zonder reconstructie te overwegen. 

Enkele maanden later kwam ik via een vriendin bij een jonge arts terecht die me een alternatieve oplossing aanbood. Hij zou in 1 operatie de mastectomie uitvoeren en meteen tijdelijke tissue expanders onder de grote borstspier plaatsen. Die expanders zouden de maanden nadien worden bijgevuld tot ze de gewenste grootte hadden. Na een rustperiode waarin mijn borstspier en huid konden wennen aan de nieuwe afmetingen, konden die expanders worden vervangen door definitieve implantaten. 

Ik was zo euforisch dat ik een oplossing kreeg aangereikt dat ik helemaal niet stilstond bij de nadelen of mogelijke complicaties van deze techniek. Helaas zou ik die later wel aan den lijve ondervinden.

Opluchting... voorlopig dan 

De narcosetijd zakte van 13 naar 7 uur en ik moest maar 3 nachten in het ziekenhuis blijven in plaats van 14 nachten. Ook zou de operatie minder zwaar vallen omdat er geen eigen weefsel aan te pas kwam voor de reconstructie. Ik was zo euforisch dat ik een oplossing kreeg aangereikt dat ik helemaal niet stilstond bij de nadelen of mogelijke complicaties van deze techniek.

Helaas zou ik die later wel aan den lijve ondervinden. Maar voorlopig was de opluchting groter dan de angst, en kon ik beginnen aftellen naar de dag waarop mijn kans op borstkanker zou zakken van 91% naar minder dan 3%. 

Pilar

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Partena Gastblogger: Pilar

Pilar is massagetherapeut in een groepspraktijk voor psycho- en massagetherapie, en mama van twee lieve dochtertjes. Ze is drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Omdat ze 91% kans had om ziek te worden, koos ze voor preventieve amputatie. Het veranderde haar leven op alle fronten. Nu helpt ze anderen. Voor Partena Ziekenfonds schrijft ze maandelijks haar verhaal neer. 

Pilar is ook te zien in onze televisiespot, en vertelt ons haar verhaal in een videoreportage.

Bekijk het hier.

Pilar

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Blog 21 juni 2019

Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden. 

Wat is het BRCA-gen?

Wat is het BRCA-gen?

Blog 26 juli 2018

Het BRCA1 en BRCA2-gen worden ook wel het borstkankergen genoemd. Een mutatie in deze genen zorgt namelijk voor een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker. Lees hieronder wat het BRCA-gen precies is, hoe je kunt bepalen of jij deze genmutatie meedraagt en welke stappen je kunt ondernemen als je drager blijkt te zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen.

Gastblogger Pilar: Een weeffout in mijn DNA

Gastblogger Pilar: Een weeffout in mijn DNA

Blog 24 september 2018

Al op jonge leeftijd hoorde ik over het genetisch defect dat mijn familie ziek maakte. Mijn mama is er altijd open en eerlijk over geweest. Dat was haar manier om mij te wapenen tegen wat mij onvermijdelijk te wachten stond. Na alle andere vrouwen in onze familie, was het op mijn 21ste mijn beurt om me te laten testen... 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena