Hoe ga je om met een huilbaby?

Hoe ga je om met een huilbaby?

Alle baby’s huilen, het is zowat de enige manier waarop ze kunnen communiceren. “Hé, ik heb honger” of “Ik heb een volle pamper”, willen ze jou vertellen. Maar wanneer wordt het te veel en spreken we van een huilbaby?

De weken en maanden na de geboorte van een baby zijn erg hectisch voor de ouders. Wanneer jouw kind veel huilt, dan kan dit de situatie heel wat zwaarder maken. Vroedvrouw Hanne Devos heeft ervaring in het begeleiden van ouders tijdens deze eerste levensmaanden. 

“Een huilbaby wordt gedefinieerd als een baby die overmatig huilt zonder zichtbare medische reden. Hoe de ouders het huilen van hun baby ervaren, wordt ook in rekening gehouden. Het is belangrijk om de ouders ernstig te nemen, wanneer zij aangeven dat het te veel is.”

Wat kan de oorzaak zijn van dit overmatig huilen? 

Er kunnen heel wat factoren een rol spelen in het overmatig huilen van jouw baby.

 • Een hevige huilbui kan het gevolg zijn van - onschuldige - krampjes. Zuigelingen kunnen na een fles- of borstvoeding last hebben van buikkrampen. Medische hulp is hier doorgaans niet nodig. Je kunt het je baby al makkelijker maken door bijvoorbeeld zacht het buikje te masseren. 
 • Een medische reden die niet meteen duidelijk is. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van verborgen reflux, dan zal je kind bij pijn beginnen te huilen. 
 • Een allergie aan koemelk kan voor heel wat hinder zorgen. Geef je borstvoeding, dan kun je koemelkproducten mijden in jouw voedingspatroon. Krijgt jouw baby de fles, dan kun je voor alternatieve producten kiezen.
 • Het karakter van jouw baby speelt ook een rol. Is je kind bijvoorbeeld erg gevoelig aan drukte? Dan kan het belangrijk zijn om de rust in huis te garanderen en veel bezoek te vermijden. 
 • Wie weet heeft je kind een emotioneel of lichamelijk geboortetrauma opgelopen. De bevalling kan te traag verlopen zijn, of net te snel. Werd er een zuignap gebruikt, dan kan dit ook traumatiserend zijn voor een baby. Een sessie bij de osteopaat kan hier misschien heil brengen.
 • Het gedrag van de ouders kan ook een bepalende factor zijn. Wanneer een mama oververmoeid is en zich niet lekker in haar vel voelt, dan zal de baby dit ook aanvoelen. Die laat dit dan merken door te huilen. 

De behandeling van een huilbaby

Volgens Hanne Devos is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. “Laat je begeleiden door een kinderarts, die vindt mogelijk een medische reden voor het overmatige huilen. Daarnaast kan een vroedvrouw ook ondersteuning bieden en tips geven om hier goed mee om te gaan. En wat dacht je van extra hulp in huis in de vorm van kraamzorg? Als die persoon wat huishoudelijke taken kan overnemen, kun je die oververmoeidheid ook aanpakken.”

Het kan handig zijn om een huildagboek bij te houden. Op die manier kun je misschien een regelmaat ontdekken in het huilgedrag van je baby. Dit kan de kinderarts helpen om de oorzaak te achterhalen. Bovendien krijg je op deze manier een duidelijker, neutraal beeld van hoeveel je baby echt huilt. 

Tips voor het omgaan met een huilbaby

 • Elk kind vraagt een eigen aanpak, je kunt niet zomaar dé oplossing vinden. Het ene kind houdt ervan om vastgepakt te worden, een ander kind wil liever afgeleid worden. Probeer het huilen te interpreteren en de oorzaak weg te nemen. Heeft je kind honger? Dan geef je een flesje. Is je baby vermoeid? Leg het in bed. 
 • Een baby zal pas rond de leeftijd van vier maanden oorzaak en gevolg herkennen. Voor die leeftijd kun je een baby dus niet verwennen. Geef je kind dus alle aandacht en neem hem/haar vast wanneer het nodig is. Wanneer je jouw baby negeert, zal hij/zij zich onveilig voelen.
 • Zorg voor structuur, zoals een ritueeltje bij het slapengaan. Leer je kind om zelf in slaap te vallen en niet door voortdurend gewiegd te worden.
 • Valt je baby in slaap na een hevige huilbui? Dan is het belangrijk om even te kijken in het wiegje. 
 • Wanneer je voelt dat het je allemaal teveel wordt, is het belangrijk om een time-out te nemen. Leg je baby op een veilige plek, zoals in de wieg, en bekom een vijftal minuten in een andere kamer. 
Laat je goed omringen en aarzel niet om hulp te vragen wanneer het even niet meer lukt.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

 
Huilbaby

Gerelateerde categorieën

Dossier zwangerschap en geboorte

Info over zwangerschap, bevalling, en het leven met een nieuwe baby. Reken ook op Partena voor kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsverlof en babyvoordelen.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Laat je kind bewegen!

Laat je kind bewegen!

Blog 4 november 2018

Een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven toonde aan dat Vlaamse kinderen gemiddeld 6 à 9,5 uur al zittend doorbrengen. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Meer over zwangerschap, geboorte en baby

partena babyvoordelen
 
zwangerschapsverlof

 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena