Blog

Hoeveel kost een beugel of blokjes voor je tanden?

Een bezoek aan de orthodontist gaat gepaard met een heleboel vragen. Wat is de prijs van een beugel of blokjes voor je tanden? Waarom heb je die nodig? Dankzij deze handige vragenlijst weet jij precies wat je moet vragen bij de tandarts.

Hoeveel kost een beugel? Dat is alvast één van de 5 vragen die je zeker moet stellen om voorbereid naar de orthodontist te trekken. Een bezoek aan de orthodontist gaat meestal gepaard met een heleboel onbeantwoorde vragen. Dankzij deze handige vragenlijst weet jij precies wat je moet vragen aan je orthodontist. Want een geïnformeerde patiënt is er twee waard! Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.

5 vragen die je zeker moet stellen

1. Wat is de kostprijs van een beugel? 

Verschilt de kostprijs van een beugel voor een volwassene met die van een kind? Zijn de kosten van een beugel voor een kind aftrekbaar? Wel, je informeert je best vooraf over hoeveel de ingreep precies zal kosten. Zo kom je alvast niet voor verrassingen te staan. Door het grote aanbod aan beugels is het van belang je goed te informeren want de prijs kan sterk variëren. 

Vraag je je af hoeveel een beugel kost met of zonder verzekering? Kijk zeker na bij je ziekenfonds wat er terugbetaald wordt en wat niet. Ben je als lid van Partena Ziekenfonds ook aangesloten bij Dentalia Plus, dan kun je rekenen op een bijkomende terugbetaling naast de wettelijke ziekteverzekering. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Nog belangrijk om te weten is dat er een verschil kan zijn wanneer het gaat om een geconventioneerde of niet-geconventioneerde tandarts. 

2. Wat is het probleem?

Het is belangrijk om te beseffen wat precies het probleem is met je gebit. Niet alleen om zelf te weten hoe de vork nu in de steel zit, maar ook om te weten waarvoor je zelf moet opletten. Daarbij kun je te weten komen hoe je zelf je steentje kunt bijdragen voor een gezonder en mooier gebit, zonder een noodzakelijke tussenkomst van de orthodontist. 

3. Wanneer moet ik op controle komen?

Het is heel belangrijk om een ingreep of probleem goed op te volgen. Wees daarom zeker dat je een volgende afspraak maakt om te kijken of alles gunstig verloopt. Vergeet deze afspraak ook niet! Gebruik je agenda in je smartphone of je kalender op de ijskast die je er op tijd aan herinnert dat je bij de orthodontist moet passeren. Beter te veel op controle dan te weinig! Daarom is het belangrijk om op voorhand al eens te polsen hoe vaak je gemiddeld op controle zal moeten komen.

4. Hoe ziet mijn gebit eruit met of zonder orthodontische behandeling?

Is de ingreep überhaupt nodig? Of kun je best nog even wachten? Vraag altijd of de behandeling nodig is en wat er zou gebeuren mocht deze niet plaatsvinden. Vraag ook naar het resultaat dat je van de ingreep kunt verwachten. Als je dan nog twijfelt, is het ook steeds aan te raden om een second opinion te vragen. 

5. Hoe lang moet ik een beugel dragen?

Dé hamvraag van elke beugeldrager: ‘Hoe lang moet ik met deze blokjes rondlopen?’. Je tandarts zal je een schatting geven of kijk even op het Verbond van Vlaamse Tandartsen wat de gemiddelde behandelingsduur is. Het is wel belangrijk dat je jezelf behoed voor een ontgoocheling want hier is eigenlijk geen sluitend antwoord op. Dit antwoord varieert van gebit tot gebit, situatie tot situatie en persoon tot persoon. 

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Orthodontie-tandcorrecties

 

Kostprijs beugel

Dossier tanden

Lees meer over tanden poetsen, tandcorrecties, terugbetalingen,
en onze tandverzekering.

Waarom Dentalia Plus

Waarom Dentalia Plus?

Video

Geniet met Dentalia Plus van terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon per jaar! Onze medewerker vertelt je meer.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

kind beugel

Orthodontie

Orthodontie is het rechtzetten van scheefgegroeide tanden door middel van een blokje of een beugel. Partena Ziekenfonds biedt een wettelijke terugbetaling én een extra vergoeding voor orthodontie bij kinderen en jongeren.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk
ziekenfonds dat bereikbaar is, waar en wanneer het jóu past!

Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena