Blog

Wat is autisme en hoe ga je er mee om?

60.000. Zoveel mensen zouden in België een vorm van autisme hebben. Ondanks dat hoge aantal, blijft bij vele mensen het beeld van iemand met autisme beperkt tot de sublieme vertolking van Dustin Hoffman in de film Rain Man. Het is tekenend voor de misverstanden die er bestaan rond autisme en wat het omvat. De Wereld Autisme Dag op 2 april is een ideale gelegenheid om een en ander uit te klaren.

 

Zo leed het personage in Rain Man aan het savantsyndroom, waarbij iemand bijvoorbeeld uitzonderlijk goed is met hoofdrekenen maar moeite heeft om z’n eigen veters te knopen. Autisme gaat echter veel breder. 

Wat is autisme?

Autisme is een neuro-ontwikkelingsstoornis die uit verschillende aandoeningen en gradaties bestaat. Die groeperen we onder de naam Autisme Spectrumstoornis of ASS. Ook de ter ontwikkelingsstoornis doet wellicht een belletje rinkelen.
 
Enkele bekende aandoeningen zijn:
 • Klassiek autisme
 • Syndroom van Asperger
 • PDD-NOS
 • McDD
 • Sociale communicatiestoornis
Het is niet eenvoudig om specifieke kenmerken op te lijsten omdat ‘autisme’ een algemene term is die erg veel aandoeningen omvat. Het is dan ook belangrijk te kijken naar de unieke kenmerken van de persoon met autisme. Ook is het zo dat hoe jonger de leeftijd van de persoon, hoe makkelijker de kenmerken te herkennen zijn. Maar in vele gevallen zie je deze zaken terug:
 • Gebrekkige sociale interactie
 • Stroeve verbale en non-verbale communicatie
 • Repetitief en stereotiep gedrag
 • Concentratiestoornissen
 • Stemmingswisselingen
 • Overgevoelig voor aanrakingen
 • Sterke focus op details
Iedereen vertoont wel eens bovenstaande eigenschappen, dat is normaal. Blijven de symptomen aanhouden? Dan kan je om raad vragen bij je huisarts.

Hoe leef je met autisme?

In Rain Man zag je niet enkel met wat voor moeilijkheden iemand met autisme te maken krijgt, maar ook hoe de dierbaren van de persoon met het syndroom omgaan.

Zo zal je zien dat een specifieke manier van communiceren – en de vaardigheid waarmee dit wordt gedaan – bepalend is voor het leven van alle partijen. Handige tips hierbij zijn:

 • Wees eerder zakelijk dan emotioneel in je bewoordingen
 • Geef de ander tijd om de boodschap te interpreteren
 • Gebruik korte, concrete zinnen
 • Wees duidelijk, leef je zo goed als mogelijk in
 • Communiceer niet enkel met gelaatsuitdrukkingen
 • Vermijd open vragen

Tegen een kind met autisme zeg je bijvoorbeeld niet “wat wil je eten?”, maar wel “wil je een appel of een koekje eten?”. Door goed te communiceren zal je het gedrag van de persoon met autisme beter leren begrijpen en vermijd je misverstanden.

Zit je nog met vragen of twijfels? Contacteer dan zeker je huisarts of verenigingen zoals de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) of Autisme Centraal die jou steeds meer informatie kunnen geven. 

Wist je dat, ...

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia 75 % van de kosten terug betaald krijgt voor raadplegingen bij logopedisten, homeopaten, diëtisten, ergotherapeuten, psychologen, osteopaten, chiropractors, acupuncturisten en orthopedagogen, die erkend zijn door het RIZIV, of die op onze lijst met verstrekkers staan. Ontdek het aanbod van Medicalia.

Wat is autisme

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Rust in huis ruimte in je hoofd

Rust in huis ruimte in je hoofd

Blog 8 augustus 2019

Bij Partena Hulp in huis merken we dat onze huishoudhulpen vaak eerst moeten opruimen, voor ze kunnen poetsen. Of klanten vragen onze huishoudhulpen om opruimtips. Daarom volgden al onze poetscoaches een opleiding bij opruimcoach Nele Colle. We delen de 10 beste tips graag met jou.

Helemaal herbruikbaar

Helemaal herbruikbaar

Blog 28 mei 2019

Mei plasticvrij is bijna voorbij. Is het voor jou gelukt om je persoonlijke berg aan plastic kleiner te maken deze maand? Wil je hier graag verder in gaan, of denk je: wat een gedoe? We geven alsnog graag wat tips mee, voor elk wat wils !

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena