Blog

Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiële procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.

Dringende medische kosten in het buitenland

Landen waarmee België een overeenkomst heeft (Europese Economische Ruimte, Zwitserland, bilaterale landen*)

  • Kosten tot 200 euro: Wij onderzoeken of terugbetaling mogelijk is. We bekijken of je in orde bent met je ziekenfondsbijdrage en of Mediphone Assist je dossier aanvaardde.
  • Kosten boven 200 euro: We zijn verplicht info aan te vragen in het buitenland. Men bepaalt daar hoeveel je terugkrijgt via de wettelijke ziekteverzekering. De verwerkingstijd kan oplopen tot 6 maanden. We bekijken wel of we alvast een voorschot van 75% van je medische kosten kunnen regelen. 

* Bilaterale landen = Albanië, Algerije, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije.

Landen waarmee België geen overeenkomst heeft

  • Mogelijke terugbetaling tot 75% van je medische kosten in: Andorra, Egypte, Israël, Jordanië, Kosovo, Libanon, Libië, Monaco, Palestina, San Marino, Syrië en Vaticaanstad. Extra terugbetaling tot 100% is hier mogelijk als Mediphone Assist je dossier aanvaardt en als je dossier aan alle betreffende voorwaarden voldoet.
  • Mogelijke terugbetaling aan de Belgische tarieven en voorwaarden in andere landen. Dit geldt alleen voor dringende medische kosten tijdens een ziekenhuisopname met minstens 1 overnachting. Medische kosten buiten het ziekenhuis kunnen alleen terugbetaald worden met voorafgaand medisch akkoord.
  • Reken op ongeveer 3 maanden verwerkingstijd.

Verenigd Koninkrijk

Binnenkort stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het is op dit moment nog steeds onduidelijk of deze uitstap met of zonder akkoord zal gebeuren. De toegang tot en de terugbetaling van geneeskundige verstrekkingen in het Verenigd Koninkrijk zal afhangen van het eventuele akkoord tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (deal en no-deal). Op de website van de Federale overheid vind je alvast een overzicht van veel gestelde vragen.

Geplande medische kosten in het buitenland

Voor geplande kosten gelden andere regels:

  • Soms heb je de toelating van je adviserende arts nodig voor je vertrek.
  • Je kunt alleen terugbetaling krijgen voor behandelingen die in België terugbetaald worden.
  • Reken op ongeveer 3 maanden verwerkingstijd.

Terugbetaling voor medische kosten in het buitenland nodig? Zo vraag je ze aan

Krijg medische kosten in het buitenland sneller terugbetaald

  • Met de juiste documenten verloopt de terugbetaling vlotter. Check welke documenten je nodig hebt op www.partena-ziekenfonds.be/reisdocument.
  • Geef je betaalde facturen af in een ziekenfonds in het land waar je verblijft. Toon er ook je EZVK of bilateraal document. Weet je niet waar er een ziekenfonds is, contacteer je touroperator of  hotelmanager.

Meer weten over onze hospitalisatieverzekeringen? 

Wil je meer weten over de hospitalisatieverzekeringen van Partena Ziekenfonds? Download dan hieronder onze gratis gids

 

 
terugbetaling medische kosten buitenland

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Hoe herken je een tekenbeet?

Hoe herken je een tekenbeet?

Blog 20 augustus 2018

Ze schuilen in hoog gras, struikgewas en ze zijn met velen. In deze blogpost hebben we het over teken. Hoe herken je tekenbeten? Hoe behandel je een tekenbeet? En hoe zit het met de ziekte van Lyme?

Wat te doen bij een wintersportongeval?

Wat te doen bij een wintersportongeval?

Blog 11 januari 2018

Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat er iets voorvalt tijdens je skivakantie, maar mocht er toch een ongeval gebeuren op de piste, dan ben je best goed voorbereid. Hieronder lees je wat je moet doen en waar je aan moet denken bij een wintersportongeval. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena