Blog

Hoe kun je obesitas aanpakken?

Voor veel mensen is afvallen een enorme uitdaging. Sommigen slagen er niet in omdat ze meteen hun hele leven radicaal willen omgooien. En toch, het is niet onmogelijk om op een gezonde, geleidelijke manier af te vallen en de strijd met obesitas aan te gaan.

De beste manier om er te geraken is door te beginnen met twee of drie realistische veranderingen in je leven waaraan je je op lange termijn kunt houden.

Laat je coachen

Beter eten

Om te vermageren, is het belangrijk dat je dagelijks minder energie en dus minder calorieën inneemt. Geen nood, dat betekent niet dat je niet meer van je eten mag genieten. Integendeel, je zult wellicht nieuwe voedingsmiddelen ontdekken en andere manieren van eten aannemen. Kies dus voor veel groenten en fruit, drink anderhalve liter water per dag en als je tussen je maaltijden een hongergevoel voelt opkomen, vermijd dan snacks, maar ga voor een luchtige yoghurt of een stuk fruit.

Vermageren, en vooral het nieuwe gewicht blijven behouden, is niet zo eenvoudig. Gezondheidsprofessionals zoals diëtisten of geneesheren-nutritionisten kunnen je hierbij helpen. Aarzel niet om een beroep te doen op hen!

Bewegen

Actief zijn doet vet verbranden, de spiermassa vergroten en het gewicht stabiliseren. Het verbetert je cardiovasculaire gezondheid en zorgt er vooral voor dat je je beter in lichaam én geest gaat voelen. Maar geen nood, meer bewegen betekent niet noodzakelijk ‘aan sport doen’. Ideaal zou zijn om 30 minuten per dag te bewegen.

Pas je inspanning aan aan jouw fysieke conditie. Stap bijvoorbeeld een metrohalte vroeger af, neem wat vaker de trap, parkeer je wagen zo ver mogelijk van de ingang van je supermarkt, ... Meer bewegen kan ook samen met vrienden of familie. Samen gaan wandelen of spelletjes spelen in openlucht, waarom niet?

Er zijn natuurlijk ook professionals in sportclubs en kinesitherapeuten die je kunnen helpen bij het beoefenen van een fysieke activiteit. In elk geval, aarzel niet om raad te vragen aan gezondheidsspecialisten.

Medische hulp

Blijf je ondanks een gezonde levensstijl, intensere fysieke inspanningen of zelfs de hulp van een gedragsspecialist, toch nog kampen met overgewicht? In dat geval is het eventueel mogelijk om, op aanraden van een arts en onder medische begeleiding, een geneesmiddelenbehandeling te volgen of anti-obesitaschirurgie te overwegen. 

  1. Anti-obesitasgeneesmiddelen zorgen voor een afremming van de eetlust, een verhoging van het gevoel van verzadiging, stimulatie van het energieverbruik en regeling van de absorptie van vetten in de darm. Vergeet echter niet dat het nemen van geneesmiddelen een grote invloed heeft op je gezondheid en dat je dit enkel mag doen op advies en onder begeleiding van een gezondheidsprofessional.
  2. Bariatrische chirurgie valt enkel te overwegen voor personen met morbide obesitas of voor wie de obesitas grote risicofactoren inhoudt voor de gezondheid. De geopereerde patiënten moeten heel hun leven lang begeleid worden om mogelijke complicaties te vermijden. De verplichte ziekteverzekering voorziet onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming. 

In alle gevallen en zelfs wanneer een operatie een groot gewichtsverlies kan teweegbrengen, is een multidisciplinaire omkadering onontbeerlijk. Een operatie is nooit onschuldig en men mag nooit de fysieke en zelfs mentale gevolgen onderschatten.

Krijg meer terugbetaald dankzij Medicalia

De verzekering Medicalia betaalt 75% van de kosten voor diëtiek terug. Je kunt tot 600 euro per verzekerde en per aansluitingsjaar terugbetaald krijgen. Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor diëtiek.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

ebook gezond eten

Meer obesitas

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Overgewicht

Obesitas steeds meer aanwezig

Zwaarlijvigheid of obesitas is overal ter wereld een groot probleem voor de gezondheidszorg. Ook in België werpt obesitas steeds meer gewicht in de schaal, vaak door een combinatie van ongezonde voedingsgewoontes en te weinig lichaamsbeweging.

Eetgewoonten

Binge eating disorder

Binge eating disorder (BED) is erkend als een psychiatrische stoornis. Het is een eetstoornis zonder compensatiegedrag zoals braken, laxeren of overmatig sporten. Meer en meer mensen lijden aan BED, maar toch is er nog niet zoveel over geweten.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena