Blog

Hoe vaak ga jij naar de tandarts?

Niemand gaat voor z'n plezier naar de tandarts, maar met regelmatige bezoekjes kun je jezelf veel problemen besparen. Partena Ziekenfonds voorziet ook een terugbetaling voor je tandartskosten.

Hoe vind je een goede tandarts?

Vraag aan familie, vrienden of collega's of zij een goede tandarts kennen. Vraag inlichtingen over zijn/haar manier van werken, de uurregeling voor raadplegingen, de tarieven (is de tandarts geconventioneerd of niet), eventuele specialisaties, of hij/zij nieuwe patiënten aanneemt, ...

Voor meer informatie kun je ook terecht bij je huisarts en bij beroepsverenigingen van tandartsen.

Preventieve controle bij de tandarts

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een tandarts is er niet enkel om schade te herstellen, maar vooral om tandbederf en problemen met je tanden te vermijden. Daarom is het vanaf de leeftijd van 2 jaar aangeraden om elke 6 maanden bij de tandarts langs te gaan voor een preventief controleonderzoek. De tandarts kan die frequentie aanpassen op basis van de toestand en de zwakte/sterkte van je gebit.

De voorbereiding

Wat moet je je tandarts vertellen

Om je optimaal te kunnen behandelen, heeft de tandarts bepaalde inlichtingen nodig. 

  • Indien je tandpijn hebt, beschrijf zo duidelijk mogelijk wat je voelt. Maak een lijstje van de symptomen. Koorts, onfrisse adem, hoofdpijn, bloedend tandvlees, ...
  • Vermeld alles wat afwijkt van je normale gezondheidstoestand, zelfs als het volgens jou niets te maken kan hebben met jouw tandpijn. Jouw tandarts is een professionele zorgverlener, hij kan medische verbanden leggen.
  • Tandverzorging kan in combinatie met sommige geneesmiddelen problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je de tandarts vertelt welke producten of medicijnen je gebruikt, zoals aspirine, bloedverdunners, ...
  • De tandarts moet je algehele gezondheidstoestand kennen om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is. Daarom zal hij jou een paar vragen stellen over o.a. je medische historiek en eventuele heelkundige ingrepen die je in het verleden onderging. Het is belangrijk dat je de tandarts op de hoogte brengt als je diabetespatiënt, zwanger of allergisch aan bepaalde stoffen bent. Licht je tandarts ook in als je gezondheidstoestand verandert. Alles wat je vertelt, is vertrouwelijk.

Terugbetaling van je tandartskosten

Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling voor de kosten van preventieve controles bij de tandarts. Reken op gratis basistandzorg voor -18-jarigen en een wettelijke terugbetaling voor volwassenen.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Tandarts bezoek

Dossier tanden

Lees meer over tanden poetsen, tandcorrecties, terugbetalingen,
en onze tandverzekering.

Waarom Dentalia Plus

Waarom Dentalia Plus?

Video

Geniet met Dentalia Plus van terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon per jaar! Onze medewerker vertelt je meer.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Voordelen Dentalia plus

Hoe Dentalia Plus jouw gezin helpt de kosten onder controle te houden

Hoewel een bezoek aan de tandarts jaarlijks verplicht is, kan het zijn dat iemand uit jouw gezin meer tandzorg nodig heeft. Denk maar aan een beugel, een implantaat of een aandoening waarbij je een ingreep moet ondergaan? Bij al deze tandzorgen hoort uiteraard ook een heus prijskaartje. Een tandartsverzekering beschermt je tegen hoge kosten.

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk
ziekenfonds dat bereikbaar is, waar en wanneer het jóu past!

Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena