Blog

Goesting: een project van Partena Hulp in huis om vluchtelingen op te leiden

Wist je dat huishoudhulp een knelpuntberoep is? Partena Hulp in huis is dan ook voortdurend op zoek naar huishoudhulpen. Ervaring is niet noodzakelijk, maar 'goesting' om erin te vliegen des te meer! Zo startte Partena met een pilootproject in samenwerking met VDAB Antwerpen: een doorgedreven taal-en praktijkopleiding voor erkende nieuwkomers en vluchtelingen.

Op maat gesneden

Begin december startten 7 vrouwen en 2 mannen met zes weken Nederlandse les. De eerste vier weken volgden ze een praktijkopleiding voor huishoudhulp, waarbij er grote aandacht ging naar communiceren met de klant in de Nederlands. Maar daar stopt de opleiding niet: via Basiseducatie Nederlands krijgen de nieuwe poetshulpen een verdere taalondersteuning, en tijdens de eerste weken als huishoudhulp worden ze vergezeld door een ervaren Partena-poetscoach.      

Ik help graag mensen en droom ervan om verpleegster te worden. Nu wil ik eerst even als huishoudhulp werken om onder meer mijn Nederlands te verbeteren. Daarna start ik de opleiding tot verpleegster.
Azeezah Fooro, 19, kandidaat huishoudhulp

Gedreven medewerkers

Niet enkel enthousiaste kandidaten met 'goesting' waren een must voor dit pilootproject. Achter de schermen zijn enkele gedreven medewerkers aan de slag, zowel bij Partena Hulp in huis als bij VDAB Antwerpen. Jens Leroy en Frederic Vanden Broucke, Partena Hulp in huis-medewerkers, penden die 'goesting' neer in een persoonlijke blog. Ze nemen ons mee, stap per stap, in de voorbereiding, de verwachtingen en de vooruitgang van het pilootproject. 

Een eerder experiment leerde dat er meestal een contacttaal is. Wie zoekt, die vindt. Een mengelmoes van talen, handen en voeten als extra hulpmiddel. Misschien was het toen beginnersgeluk, maar het werkte. Het sterkte onze moed en we besloten in het onbekende te springen, met meer vragen dan antwoorden...
Jens Leroy, P&O Assistant Partena Hulp in huis

En hoe gaat het nu verder?

Het wordt een intensief programma. Zwaar maar essentieel om de kandidaat zelfverzekerd aan de slag te laten gaan, én de klant de nodige kwaliteit te garanderen. Dat betekent een opleiding van drie maand, met in de eerste weken vooral de focus op het Nederlands. De basis van de taal onder de knie krijgen, begrijpen wat er wordt gezegd. De communicatie met de klant is immers een van de belangrijkste pijlers in een goede samenwerking. 

Daarna volgt een combinatie van praktijk en theorie. Poetstechnieken en vakterminologie, zelfredzaamheid, afspraken binnen Partena, mobiliteit, … Na een stageperiode krijgt de kandidaat, mits een positieve evaluatie, een vast contract aangeboden, een duurzame tewerkstelling. 

We weten nu al dat de eerste werkdagen niet makkelijk zullen zijn. Het eerste contact met de klant, deze ook begrijpen en poetsen zoals de klant het wil, … ook voor andere poetshulpen is dit niet altijd makkelijk. Daarom hebben we collega’s klaarstaan om, op de eerste werkdag om 8 uur ’s morgens, iedere cursist persoonlijk te begeleiden.
Wendy, medewerker VDAB Antwerpen

Om die duurzaamheid te garanderen is er een strakke opvolging nodig. Gedurende de eerste weken van tewerkstelling, en indien nodig erna, wordt er door Partena Hulp in huis en VDAB Antwerpen voorzien in nazorg.

Ook werken bij Partena Hulp in huis?

Bij Partena Hulp in Huis werken momenteel zo’n 1.700 Huishoudhulpen, die het huishouden doen van zo’n 11.000 klanten. We zijn actief over heel Vlaanderen, van Oostende, tot Hasselt. We zijn steeds op zoek naar nieuw poetstalent, in verschillende regio's. 

Takenpakket

Als huishoudhulp doe je de dagelijkse huishoudelijke taken, zoals schoonmaken en strijken. Onze medewerkers werken in eigen regio, binnen de richturen van Partena, maar deze zijn in overleg met de klant bespreekbaar. Ben je al aan de slag als huishoudhulp, en heb je al enkele eigen klanten, dan is het zeker mogelijk deze mee te brengen. Wil je nog een paar klanten erbij? Ook dat kan. 

Welzijn

Als werkgever vinden wij het belangrijk om ook zorg te dragen voor het welzijn van onze medewerkers. We organiseren daarom opleidingen, persoonlijke coaching en een jaarlijkse teambuilding met de collega poetsdames- en heren. Partena Hulp in huis biedt een onmiddellijk vast contract van onbepaalde duur.

Interesse? Bekijk hier de vacature en solliciteer online!

Alles wat je moet weten over poets- en strijkhulp

Ben je op zoek naar poets-of strijkhulp? Wil meer weten over dienstencheques? Al deze informatie vind je terug in onze gratis gids. Deze gids legt in een notendop uit wat je moet weten over hulp in huis.Pilootproject vluchtelingen Partena hulp in huis

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Dana: Visieloos, Waardeloos

Gastblogger Dana: Visieloos, Waardeloos

Blog 21 juni 2019

Het is al even geleden, maar het blijft toch nazinderen op een persoonlijk niveau. Vandaar dat ik heb beslist om alsnog in de pen te kruipen. Het opiniestuk van de Leuvense SPA-schepen Bieke Verlinden in Knack, waarin ze privé-voorzieningen voor kinderopvang aanvalt, heeft mij diep geraakt. Daarom bij deze een open brief aan mevrouw Verlinden.

Opleidingen voor huishoudhulpen

Opleidingen voor huishoudhulpen

Blog 7 maart 2019

Elke dag gaan meer dan 2.200 huishoudhulpen aan de slag bij klanten van Partena Hulp in huis. Ze hebben allemaal een vast contract en werken bij klanten die écht bij hen passen. Want Partena is een betrouwbare werkgever, die hard investeert in de zorg voor z’n huishoudhulpen. Stephanie Reynaert, Expert Opleidingen & Communicatie bij Partena Hulp in huis, legt ons uit hoe. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena