Blog

Gezond de examens door

Tijdens de examens zitten studenten constant met de neus in de boeken. Voor een optimale blok- en examenperiode mag het belang van gezonde voeding en beweging niet onderschat worden.

Hersenvoeding

Voldoende en goed eten is één van de basisvoorwaarden voor een optimale concentratie gedurende de hele dag. De hersenen hebben een dagelijkse portie energie nodig voor een goede werking. 

Te weinig eten kan ervoor zorgen dat je mineraal- en vitaminetekorten krijgt. Je kunt je niet meer concentreren, je voelt je moe en soms kun je de leerstof niet meer verwerken. Om dit te vermijden geven we enkele tips mee.

Neem drie lichte maaltijden per dag

Eet voldoende en kies voor lichte maaltijden. Van een volle maag word je namelijk loom. Spreid de maaltijden over de dag en zorg vooral voor een evenwichtig ontbijt. Om een energiedip te vermijden zijn lichte tussendoortjes onontbeerlijk. Kies voor drie lichte maaltijden en twee gezonde tussendoortjes.

Maak van de maaltijden een ontspanningsmoment

Zorg dat je de maaltijden of tussendoortjes niet boven de boeken verorbert. Wanneer je ontspannen bent zorgt dit voor een betere vertering.

Een goed ontbijt voor een goede concentratie

  • De hersenen gebruiken glucose als energieleverancier voor een optimale werking. Bij de start van een nieuwe dag is het meestal 8 à 12 uren geleden dat we onze reserves laatst aanvulden. Neem daarom elke dag een gezond ontbijt dat ongeveer 25% van de dagelijkse energietoevoer bedraagt.
  • Niet ontbijten na de nachtrust zorgt voor een daling in de glucosereserve van het lichaam. Hierdoor daalt het concentratievermogen van de hersenen. Dit kan leiden tot verminderde prestaties.
  • Verwaarloos je ontbijt zeker niet op de dag van het examen! Je kunt die energie goed gebruiken. Als het niet lukt om 's ochtends een ontbijt te nemen, voorzie dan een tussendoortje net voor of tijdens het examen.

Kies de juiste energiebronnen

Zoek vooral je toevlucht tot energierijke graanproducten zoals volkorenbrood, aardappelen, rijst, deegwaren of havermout. Deze leveren de langste energie. Suikerrijke voedingsmiddelen zoals chocolade mogen als kleine beloning, maar consumeer ze met mate!

Drink voldoende

Dit is belangrijk om uitdroging en zo ook verminderde concentratie, mentale en fysieke dipjes of hoofdpijn te vermijden. Grijp daarbij vooral naar water en pas op met zoet. Het drinken van te veel zoete dranken zorgt voor een te hoge en snelle suikerpiek waardoor je je onrustig gaat voelen.

Vermijd ook energiedranken. Deze zorgen ervoor dat je overgeagiteerd en rusteloos bent. Energiedranken kunnen ook tot hartkloppingen en slapeloosheid leiden. Je wordt er niet slimmer van en ze werken verslavend!

Blijf voldoende bewegen

Beweging bevordert de mentale rust. Maak daarom een paar keer per dag het hoofd vrij door een kwartiertje te fietsen of te wandelen. Bovendien maakt beweging je spieren los.

Vitaminen en mineralen

B-vitaminen dragen hun steentje bij tot het immuunsysteem. Goede bronnen zijn: brood, pasta, rijst en noten. De hersenen bestaan vooral uit vetten en zijn daardoor onderhevig aan oxidatie. Een goede portie antioxidanten (vitamine C, E, carotenoïden en selenium) is dan ook belangrijk:

  • Vitamine C vind je in zwarte bessen, groene paprika, broccoli, kiwi, sinaasappel en kolen.
  • Vitamine E vind je in oliesoorten zoals tarwekiemolie en zonnebloemolie, zaden en pitten. 
  • Carotenoïden vind je in wortelen, aardappelen en groene bladgroenten. 
  • Selenium vind je in noten, vis, schaaldieren en volkorenbrood.
  • Magnesium, calcium, zink en ijzer zijn belangrijk voor de ontwikkeling, het metabolisme en de communicatie van en met de hersenen.
ebook gezond eten
Gezond eten tijdens examens

Gerelateerde categorieën

Dossier kinderen en jongeren

Heb jij een baby, peuter, kleuter, kind of tiener in huis? Bekijk onze info en voordelen voor ouders.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Ontdek meer over kinderen en jongeren

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena