Blog

Op de festivalweide mét de kinderen? Luister vooral naar jullie oren ...

Opletten met vingers tussen de deur” en “niet van dat muurtje springen!”, klinken heel bekend in de oren. Maar waarom waarschuwen we kinderen minder voor alledaagse zaken, zoals lawaaihinder? Kermis, vuurwerk, te luide films en uiteraard ook concerten kunnen best schadelijk zijn voor de oren. Wapen je dus en rust je kroost (en jezelf ...) uit met een degelijke oorbescherming wanneer jullie straks samen een festival bezoeken.

Ze duiken steeds vaker op op de festivalweide: kleine kinderen met kleurrijke oorbeschermers. Maar is luide muziek wel geschikt voor hen en beschermt zo’n hoofdtelefoon voldoende? Een paar uur festival volstaat alvast, waarschuwen experts. Want tot vijftien jaar is het oor immers nog in volle ontwikkeling. Bovendien incasseren kinderen evenveel geluid in een kleiner oor. Wat maakt dat ze dus veel gevoeliger zijn voor gehoorschade dan oudere mensen.

Vanaf wanneer luistert een ongeboren baby mee?

Het slakkenhuis van een foetus is vanaf 20 weken volledig ontwikkeld. Maar wil dat zeggen dat de gehoorzenuw vanaf dan even fel reageert als bij een volwassene? Daar hebben onderzoekers nog geen duidelijk antwoord op. Studies tonen wel aan dat baby’s (28 weken oud) schrikreacties vertonen bij plotse geluiden. Vanaf 35 weken vertonen ze een oriëntatiereflex, waarbij ze in de richting van geluid kijken. In het laatste semester van de zwangerschap horen baby’s al heel veel, en kan er dus wel degelijk gehoorschade optreden.

Gehoorschade bij kinderen en jongeren neemt toe …

Wie een festival bijwoont, stelt de oren langere tijd aan harde geluiden bloot. En dat kan dus gehoorschade veroorzaken. Uit eerder onderzoek blijkt dat herhaalde blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot permanente gehoorschade. Het aantal mensen met dergelijke schade groeit al jaren, met name bij kinderen en jongeren. Amerikaans onderzoek, naar deze harde geluiden, leert zelfs dat het aantal de afgelopen 20 jaar met 31% is toegenomen.

Scherm die oortjes dus goed af!

Gehoorschade voorkomen én toch je favoriete festival bezoeken, samen met je kroost? Neem beslist oordoppen mee! Zo zorg je voor bescherming en kunnen jullie toch onbezorgd van de muziek genieten. Let wel: schuimrubberen oordoppen zijn vaak te groot. Ze moeten echt al goed zitten om een effect hebben. Bovendien dempen dergelijke oordoppen quasi alles, waardoor je ze alsnog verwijdert om te praten. Voor jonge kinderen (vanaf 2 jaar) is het uiteraard makkelijker en leuker om een kleurrijke oorbescherming te voorzien.

Oordoppen op maat echter vormen de beste oplossing, maar zijn vaak ook iets duurder. Omdat ze dus gemaakt worden volgens de vorm van je oren. Een uitstekende tussenoplossing? Oordoppen met filters. Hiermee is het occlusie-effect (effect dat afsluiting van de gehoorgang de eigen stem dof doet klinken) kleiner, en kun je dus nog een gesprek voeren. Raadpleeg hiervoor steeds een hoorcentrum. De  specialisten daar adviseren je welk type voor je kinderen en jou het meest geschikt is. Conclusie? Laat die kleurrijke oorbeschermers liever voor wat ze zijn, en schaf beter een paar gepersonaliseerde oordopjes aan.

Meten is weten: 80 decibel = 8 uur, 90 decibel = 1 uur.

Geen flauw idee wanneer een festival te luid is? Neem het zekere voor het onzekere en registreer zelf het geluid. Er bestaan tal van apps die je op je smartphone kunt downloaden, en die je helpen om geluidsniveaus te meten. De norm? Je mag oren niet langer dan 8 uur aan één stuk aan een geluidsniveau van 80 decibel onderwerpen. Ter verduidelijking: een druk café haalt al snel 90 decibel, dus je gehoor loopt al snel schade op …

Ter info, hoe luid is …

 • Een drukke autoweg?
  • 85 decibel.
 • Muziek op je hoofdtelefoon?
  • Vaak tot 95 decibel.
 • Een discotheek?
  • 105 decibel.
 • Een popconcert?
  • 110 decibel.

Doe je voordeel met Partena Ziekenfonds

Laat de hoge decibels je gehoor niet (verder) beschadigen: leden van Partena Ziekenfonds genieten een terugbetaling en genieten 15% korting voor oordoppen op maat bij Lapperre. Bovendien vind je op Shopavita.be heel wat oordoppen terug, die je als klant van Partena Ziekenfonds kunt aankopen met 10% korting!

Oorbescherming

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Blog 19 juli 2019

De gezonde reflex van Partena Ziekenfonds? Je zo gezond, energiek en zelfstandig mogelijk in het leven laten staan! Een hele mond vol … Maar concreet betekent het dat we je graag een pak  oplossingen aanbieden op vlak van gezondheid én persoonlijk comfort. Handige tips & tricks waarmee je zelf makkelijk aan de slag kunt. Zoals onderstaande gezondheidsapps, bijvoorbeeld. Maak alvast kennis en ontdek vooral hoe lonend ze zijn!

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Blog 11 juni 2019

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Blog 9 april 2019

Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stop het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena