Blog

Gastblogger Pilar: Een weeffout in mijn DNA

Al op jonge leeftijd hoorde ik over het genetisch defect dat mijn familie ziek maakte. Mijn mama is er altijd open en eerlijk over geweest. Dat was haar manier om mij te wapenen tegen wat mij onvermijdelijk te wachten stond. Na alle andere vrouwen in onze familie, was het op mijn 21ste mijn beurt om me te laten testen... 

En dus ging ik naar het Centrum voor medische genetica Gent : een paar infogesprekken, bloedstalen afnemen, en dan… wachten op het resultaat. In mijn geval duurde het wachten 7 weken. Ik kwam het resultaat te weten op de eerste verjaardag van mijn oudste dochtertje.

Inclusief psycholoog

In de wachtzaal van het centrum voor medische genetica kwam de prof mij halen in het bijzijn van een psycholoog. Lap, dacht ik, dat is geen goed nieuws. Later vernam ik dat de psycholoog er altijd bij is, ook bij goed nieuws, en dat die het resultaat samen met jou verneemt. De prof opende de brief met de uitslag van de test... 

Hij zei: “Ik ben bang dat het een negatieve uitslag is. Ik bedoel daarmee dat je positief getest bent voor BRCA2… Wat dus negatief is.” Smekend keek hij naar de psychologe, die op haar beurt van mijn gezicht probeerde af te lezen of ik straks onder een trein zou springen.

En toen... moest ik lachen 

Of ik het verwacht had, vroegen ze. De situatie was zo absurd dat ik niet anders kon dan lachen. Omdat alle vrouwen in mijn familie, zonder uitzondering, gezegend zijn met het genetisch mankementje vertelde ik dat ik waarschijnlijk meer in shock zou zijn mocht ik het foutje in mijn DNA níet hebben. 

Ik ben bang dat het een negatieve uitslag is. Ik bedoel daarmee dat je positief getest bent voor BRCA2… Wat dus negatief is.

Twee keuzes 

Ze vroegen me of ik wist wat ik zou doen met deze informatie. Ik kreeg twee opties. Of ik liet mijn borsten preventief amputeren om zo het kankermonster voor te zijn. Of ik zou me om de 6 maanden laten screenen, afwisselend met een echo en een MR-scan, en er op die manier vroeg bij zijn als de kanker zich zou ontwikkelen. Dat de ziekte zich op jonge leeftijd zou ontwikkelen was gezien mijn familiale geschiedenis 91% zeker.

Zwanger

Ik was op dat moment 2 maanden zwanger van mijn tweede dochtertje. Dus er was niet veel wat ik kón doen. Ik besloot te beginnen met screenen en dan verder te zien eens dochter 2 geboren was. Dat vonden ze een goed plan, maar ik moest beloven dat ik de volgende dag alvast een echo van mijn borsten zou laten nemen in een ziekenhuis dichter bij huis.

Met die belofte stond ik even later in mijn woonkamer gevuld met slingers, ballonnen en familie. Tijd om feest te vieren voor het eenjarig bestaan van mijn dochtertje.

Pilar gastblog

Gerelateerde categorieën

Wat verwacht jij van het leven? Partena gastbloggers

Iedereen verwacht iets anders van het leven. Iedereen verwacht iets anders van z’n ziekenfonds. Partena Ziekenfonds biedt hulp en advies op maat.

Ook als je verhaal net iets of helemaal anders is. Ontdek het verhaal van onze gastbloggers.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Partena Gastblogger: Pilar

Pilar is massagetherapeut in een groepspraktijk voor psycho- en massagetherapie, en mama van twee lieve dochtertjes. Ze is drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Omdat ze 91% kans had om ziek te worden, koos ze voor preventieve amputatie. Het veranderde haar leven op alle fronten. Nu helpt ze anderen. Voor Partena Ziekenfonds schrijft ze maandelijks haar verhaal neer. 

Pilar is ook te zien in onze televisiespot, en vertelt ons haar verhaal in een videoreportage.

Bekijk het hier.

          Pilar

September = Borstkankermaand

De maand september is ook de maand waarin er extra aandacht gevraagd wordt voor de strijd tegen borstkanker. Think-Pink vzw organiseert acties en evenementen en financiert wetenschappelijk onderzoek, opdat we de meest voorkomende kanker bij vrouwen ten volle kunnen bestrijden.

Maar ook jij kunt meehelpen, door een roze lintje te adopteren: zo steun je vrouwen die reeds in aanraking kwamen met borstkanker, en geef je bovendien Think Pink vzw een broodnodig duwtje in de rug. Ook in de kantoren van Partena Ziekenfonds kun je terecht om een lintje aan te kopen. 
           thinkpink

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena