Blog

Gastblogger Hanne: Wereld Autisme Dag

Op 2 april is het Wereld Autisme Dag. We vroegen daarom aan Hanne, een van onze klanten uit onze televisiespot, of zij een blog wou schrijven over de manier waarop zij, als jonge vrouw met autisme, het dagdagelijkse leven ervaart: 'Wanneer ik naar buiten ga, buiten mijn vertrouwde omgeving, weet ik dat ik mij zal moeten inspannen om "normaal" te zijn.'

Autisme is leven met uitdagingen en het brengt soms lastige situaties met zich mee. Want mensen met autisme ervaren de wereld anders, en op hun eigen manier. Autisme wordt niet gegeven met een handleiding, en bovendien: leren omgaan met zo iemand vraagt ook veel van de ander. 

Autisme is zo verschillend van persoon tot persoon, dat er niet zoiets bestaat als typisch autistisch gedrag. Er zijn wel vele varianten in een breed spectrum. Ikzelf heb me een aantal mechanismen aangeleerd om beter om te kunnen met de wereld en zijn prikkels rondom mij. Maar wat voor mij werkt, werkt niet noodzakelijk voor een andere persoon met autisme.

Wanneer ik naar buiten ga, buiten mijn vertrouwde omgeving, weet ik dat ik mij zal moeten inspannen om "normaal" te zijn.

 

Mijn kleine trucjes, handig om te weten

Duidelijkheid en structuur laten mij veilig voelen. Leg het mij stap voor stap uit. Geen twee verschillende dingen tegelijkertijd, ik heb tijd nodig om alles te laten binnen komen. Zo niet, zal mijn hoofd je stem niet aankunnen. Verwacht niet van mij dat ik je in de ogen blijf kijken, want dan word ik zenuwachtig en kan ik mij niet meer focussen op wat jij zegt. 

Wanneer ik naar buiten ga, buiten mijn vertrouwde omgeving, weet ik dat ik mij zal moeten inspannen om "normaal" te zijn. Teveel geluiden en mensen, verschillende geuren door elkaar en onverwachtse aanrakingen maken mij van streek. Zo zet ik bijvoorbeeld mijn muziek op het luidste volume tijdens de treinrit om alle geluiden rondom mij op de achtergrond te laten verdwijnen.

Een vast plekje, mijn eigen plekje vind ik fijn en voelt veilig aan. In de dansschool, op een plaats waar ik vaak kom maar ook in mijn eigen huis aan tafel. Zo hoef ik niet te wennen aan andere perspectieven, maar kan ik focussen op de prikkels die op me afkomen, in de mate van het mogelijke. Iemand die tegen me praat, de muziek op de achtergrond, het bestek dat tikt op de borden of de plek die elk voorwerp krijgt in de zaal, of op de eettafel.

Vrienden maken is niet mijn sterkste kant, de angst om mij anders te voelen is groot. Onbewust, en niet slecht bedoeld, bots ik vaak en heel snel op mijn grenzen in een sociale context. Inmiddels weet ik hoe ik dit het beste kan aanpakken: laat mij eerst met jou praten via internet, dan zal ik naar je toekomen en je uitleggen hoe je het beste met mij om kan gaan.

Dit alles vraagt energie, mijn hoofd raakt vol en dan heb ik tijd nodig en moet ik even alleen zijn. Ik ben niet boos, je hebt niets verkeerd gedaan. Maar ik moet mijzelf gewoon even opladen en alle losse puzzelstukjes in mijn hoofd weer een plekje geven. 

Wie moeite wil doen, ontdekt dat mensen met autisme het waard zijn. 

 

Goed en minder goed

Alles wat ik hierboven opsom, zorgt voor goed en slechte dagen. Of goede maanden, en minder goede maanden. Het helpt me om na een slechte maand te zien dat het ook anders kan. Daarom hou ik mijn duizend gevoelens, gedachten en emoties bij van elke dag in een zelfgemaakte moodtracker. 

Wie moeite wil doen, ontdekt dat mensen met autisme het waard zijn. Het is alleen even zoeken naar de ideale aanpak.

  • Altijd
  • Uniek
  • Totaal
  • Intelligent
  • Soms
  • Mysterieus

De Vlaamse Vereniging Autisme stelde een communicatie toolkit op, met daarin enkele tips rond communiceren met een persoon met autisme.

Reportage

Hanne is ook te zien in de televisiespot van Partena Ziekenfonds. Samen met een aantal andere klanten vertelt zij haar verhaal in de vorm van een korte reportage:

Werelddag Autisme

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena