Blog

En dan... ken je het geslacht van je baby

Je staat te popelen om het geslacht van je kindje te weten te komen. Vanaf wanneer kun je te weten komen of je een jongetje of een meisje verwacht?

Wanneer?

Je moet minstens 14 weken zwanger zijn (14 weken na het einde van je regels) voor het geslacht van je baby te zien is op een echografie.  

Meestal maakt de gynaecoloog het geslacht bekend bij de tweede echografie, die plaatsvindt tussen week 20 en 24 van je zwangerschap. Bij deze echografie controleert de gynaecoloog ook de groei, houding, ontwikkeling en positie van de baby. Indien de foetus in een juiste positie ligt, kan het geslacht van je baby afgeleid worden. 

Er bestaat echter wel steeds een kleine kans dat hij zich hierin vergist. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Wil ik het weten?

De meeste ouders willen vooraf weten of ze een jongetje of een meisje verwachten, maar als je dit niet wilt, is het van groot belang het vooraf mede te delen aan je arts. Er zijn enkele voor- en nadelen verbonden aan het vooraf kennen van het geslacht van je kind.

Voordelen

  • Het geeft een zeker gevoel om het geslacht op voorhand te kennen.
  • Je kunt je naasten al op de hoogte brengen van het heugelijke nieuws.
  • Je kunt je kindje al voor de geboorte een naam geven en er persoonlijker mee omgaan, je geeft het als het ware al een identiteit voor het er werkelijk is.
  • Je kunt al beginnen met het inrichten van de babykamer, het kopen van kleertjes en het ontwerpen van het geboortekaartje.

Nadelen

  • Weg mysteriegevoel en de meest natuurlijke vorm van bevalling, zoals het ging bij onze voorouders.
  • Je zwangerschap wordt nog meer medisch van aard, doordat je het verrassingseffect wegneemt.
  • Er bestaat nog steeds een vrij hoge foutenmarge bij de geslachtsbepaling, waardoor je bij de geboorte weleens ontgoocheld of verrast kunt worden.

Vruchtwaterpunctie

Ook via een vruchtwaterpunctie kun je het geslacht van je ongeboren kind te weten te komen, alhoewel deze test niet initieel daarvoor ontwikkeld werd.

Via een vruchtwaterpunctie kan het vruchtwater onderzocht worden op sporen van chromosomale afwijkingen (zoals het syndroom van Down) en andere erfelijke en DNA-problemen. Deze test wordt enkel uitgevoerd bij risicozwangerschappen en vanaf 15 weken zwangerschap. 

Dit prenatale onderzoek wordt niet zonder bijkomende medische redenen uitgevoerd, wegens het kleine bijkomende risico (1% meer kans) op miskraam. Na het onderzoek blijft de zwangere vrouw best één uur in bed liggen en is er 2 dagen werkonbekwaamheid.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Geslacht baby

Zoek op blog

Gerelateerde categorieën

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Zwangerschap: de eerste symptomen

Zwangerschap: de eerste symptomen

Blog 9 februari 2016

Wat zijn de eerste tekenen of symptomen die in die richting van zwangerschap wijzen? En wat doe je als de urinetest positief is? Gelukkig sta je er niet alleen voor. Hieronder vind je een checklist die je wegwijs maakt tijdens je prille zwangerschap.

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena