Blog

Tips voor een geslaagde eerste schooldag van jouw peuter

‘Ze worden zo snel groot’ is de zin die het meest wordt uitgesproken rond de eerste schooldag van een peuter. Het is een spannend moment voor je kind én voor jou. Ontdek hoe je die eerste dag met glans doorstaat.

Een goede voorbereiding op de eerste schooldag

Het is belangrijk dat je peuter weet dat er een verandering zit aan te komen, maar pak het rustig aan. Lees voor uit een kinderboek met verhaaltjes over het leven op school. Het kan ook leuk zijn om samen met je kind af te tellen naar de grote dag. Begin er wel niet te vroeg mee, want peuters kunnen nog niet zo goed tijd inschatten. Hang een week voor de eerste schooldag een aftelkalender op en maak er elke dag een leuk moment van. 

Als je peuter vragen heeft over school, probeer die dan te beantwoorden zonder té gewichtig te doen over het onderwerp. Wanneer je grootse verhalen vertelt over de eerste schooldag, kan je kind soms overweldigd zijn. Een leuke activiteit in de aanloop naar de eerste schooldag is bijvoorbeeld het kopen van een boekentasje. Zo beseft je kleintje dat er echt iets staat te gebeuren.

De meeste kleuterscholen organiseren kennismakingsmomenten en opendeurdagen voor nieuwe kleuters en hun ouders. Laat je kind tijdens die momenten zijn/haar eigen gangetje gaan en op een eigen tempo de nieuwe klasgenootjes ontmoeten. Deze eerste ontmoetingen zijn belangrijk, want zo is de situatie op de eerste schooldag al wat bekender voor je peuter. 

Een hele dag op school is best intensief voor je kind. Informeer dus zeker naar de mogelijkheid om een dutje te doen, mocht dit nodig zijn. 

Benodigdheden voor school 

  • Een gezond lunchpakket dat makkelijk te hanteren is door je peuter. Vergeet ook de drinkbus en tussendoortjes niet.
  • Het kan handig zijn om de favoriete knuffel of het slaapdoekje in de boekentas te stoppen. Zo is een triestig momentje in klas meteen van de baan.
  • In het begin is het ook een slim idee om reservekleertjes mee te nemen naar school. Door de vele indrukken kunnen kindjes die nog maar pas zindelijk zijn een ‘accidentje’ hebben. 
  • Naamteken alle spulletjes van je peuter. Van de boterhamdoos over de reservekleertjes tot de jas en muts. 

Hoe overleven jullie de eerste schooldag? 

Het is zover: de boterhammetjes zijn gesmeerd, de boekentas hangt om de schouders en jouw peuter wandelt voor het eerst de speelplaats op. Een kort afscheid is aangewezen, je hoeft het niet nodeloos te rekken. Maak duidelijk aan je kind wie hem/haar die avond komt ophalen. Sluip niet stilletjes weg in de hoop dat je peuter het niet merkt, want net op die manier voelen ze zich in de steek gelaten. Ontwikkel eventueel een vast ritueel bij het afscheid. Van samen het jasje weghangen en de boekentas in de kast steken tot een dikke kus en knuffel geven.

En wat bij thuiskomst?

Niet elke peuter verteert de eerste schooldag op dezelfde manier. Ging je peuter voorheen naar een crèche, dan is de kans groter dat de eerste schooldag makkelijker verteerd wordt dan bij een peuter die elke dag naar de grootouders ging. Laat je kind vertellen over de dag, maar dring niet aan. De vraag ‘Hoe was je dag?’ is te algemeen en levert doorgaans een kort antwoord op. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: ‘Wat is het leukste plekje in de klas?’, ‘Welke spelletjes heb je vandaag gespeeld?’ of ‘Welk verhaaltje heeft de juf/meester vandaag verteld?’.  

Traantjes en andere emotionele reacties zijn volledig normaal. Je kind moet wennen aan een nieuwe, uitdagende situatie. Een dagje in de kleuterklas is bovendien best vermoeiend voor een kleine dreumes. Zorg er dus voor dat je kind twaalf uur kan slapen om zo van de drukke dag te bekomen en uit te rusten voor een nieuwe schooldag. 

Mocht je toch merken dat er iets scheelt en je kind zich niet goed voelt in de klas, informeer dan eerst bij de kleuterleid(st)er. Lost dat niets op, dan kan het CLB misschien raad brengen. 
Eerste schooldag

Gerelateerde categorieën

Dossier kinderen en jongeren

Heb jij een baby, peuter, kleuter, kind of tiener in huis? Bekijk onze info en voordelen voor ouders.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Laat je kind bewegen!

Laat je kind bewegen!

Blog 4 november 2018

Een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven toonde aan dat Vlaamse kinderen gemiddeld 6 à 9,5 uur al zittend doorbrengen. Dat komt neer op maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Al dat zitten op tijd en stond doorbreken is essentieel om gezondheidsproblemen op latere leeftijd te voorkomen.

Ontdek meer over kinderen en jongeren

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena