Blog

Een tand trekken? Dit kan je verwachten

Het laten trekken van een tand kan best spannend zijn en het kan dan fijn zijn om te weten wat je juist kan verwachten. Lees hieronder hoe je je kan voorbereiden op de procedure; of het pijn doet; wat je kan verwachten na het trekken van je tand en hoe je de genezing van de wond bevordert.

Redenen om een tand te trekken

Er kunnen verschillende redenen zijn om een tand te laten trekken, dit zijn de belangrijkste redenen: 
  • De tand is aangetast door tandbederf of door een tandvleesontsteking.
  • Er is niet voldoende ruimte voor al je tanden en kiezen en er moet een tand of kies getrokken worden om zo meer ruimte te creëren.
  • De tand staat scheef.
  • Er zijn onherstelbare zenuwkanaalproblemen.
  • De tandarts kan soms ook beslissen om wijsheidstanden preventief te trekken om zo problemen in de toekomst te voorkomen.
Je tandarts kan zelf je tand trekken of je doorverwijzen naar een kaakchirurg. 

Doet het pijn? 

Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand. Ben je zwanger? Laat dit dan altijd op voorhand aan je tandarts weten zodat hij de hoeveelheid verdovingsmiddel kan aanpassen. 

Mag je eten voor de procedure?

Je mag gewoon eten voordat je een tand laat trekken. Het is zelfs verstandig om te proberen om een lichte maaltijd te eten voor de procedure. Na het trekken van je tand kan je immers een paar uur niet eten. Alleen voor het trekken van wijsheidstanden onder volledige verdoving moet je nuchter zijn. 

Mag je eten nadat je een tand hebt laten trekken?

Zolang de verdoving nog actief is, is het verstandig om niets te eten en geen warme dranken te drinken. Daarna eet je best koude of lauwe zachte gerechten en drink je koude dranken. Roken en alcohol vertragen de genezing van de wond, vermijd dit dus zo veel mogelijk. 

Mogelijke klachten na het trekken van je tand

Een paar uur na de behandeling is de verdoving uitgewerkt. Hierna zal de wond waarschijnlijk pijn doen. Het kan tien dagen duren voordat de wond helemaal genezen is. Tegen de pijn kan je pijnstillers nemen, begin hier best al preventief mee als de verdoving nog werkt. Vraag je tandarts welke pijnstillers je mag nemen. 
 
Behalve pijn kan je last hebben van de volgende klachten na het trekken van een tand: 
  • Lichte koorts. Krijg je meer dan 39 ºC koorts, dan contacteer je best je tandarts.  
  • Een dikke wang. Verminder de zwelling door er ijs tegenaan te houden.
  • De eerste 12 à 24 uur na het trekken van je tand kan de wond nog wat bloeden.
  • Het kan moeilijk zijn om je mond te openen of om te slikken. Daarnaast kan je last hebben van keel- of oorpijn.
  • Je mondhoeken kunnen pijn doen of er kunnen korsten op je mondhoek ontstaan. Je kunt dit verhelpen met vaseline.
Om de herstelling te bevorderen is een goede mondhygiëne zeer belangrijk. Poets je tanden dus goed en schrik niet als de wond een beetje begint te bloeden tijdens het poetsen. 

Krijg je een terugbetaling?

Ben je verzekerd met Dentalia Plus? Dan krijg je een terugbetaling van 50% of 80% van de kosten voor het trekken van tanden en kleine mondchirurgie. Laat je je tanden trekken in het ziekenhuis? Dan worden de kosten van de ziekenhuisopname gedekt als je aangesloten bent bij een van onze hospitalisatieverzekeringen

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Blog 22 mei 2018

 
Met esthetische tandheelkunde bedoelen we behandelingen die er primair op gericht zijn om je glimlach mooier te maken. Denk aan het bleken van tanden, het plaatsen van facings op je tanden of een tandbrug. Esthetische tandheelkunde wordt niet vergoed door de wettelijke ziekteverzekering en ook niet door onze aanvullende tandverzekering Dentalia Plus. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena