Blog

Denk jij aan je intieme hygiëne?

Net zoals het bezoek aan de tandarts, stel je je gynaecologisch onderzoek wel eens uit. Je huisarts kan je verder helpen bij verschillende routineonderzoeken en behandelingen, info rond contraceptie en meer. In de volgende blogpost lees je enkele héél goede redenen om na te denken over jouw intieme hygiëne.

Het is geen slecht idee om even stil te staan bij de juiste vorm van contraceptie, seks en SOA’s, zwangerschap, menopauze en… het tijdig opsporen van ernstige ziektes.  Denk je erover na om een afspraak te regelen, dan kan je het uiteraard ook eerst eens bespreken met je huisarts. Die kan je al het juiste advies geven, en indien gewenst, doorsturen naar de gynaecoloog.  

Baarmoederhalskanker 

Misschien heb je al gehoord van baarmoederhalskanker? Die wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus, kortweg HPV. Bijna de helft van de 350 vrouwen die jaarlijks in ons land de diagnose ‘baarmoederhalskanker’ krijgen, is ouder dan 50. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Kankeropsporing. De andere helft is jonger. Iedere vrouw heeft er dus baat bij de ziekte te voorkomen of tijdig op te sporen. 

Heel vroeg opsporen 

Je laten testen op baarmoederhalskanker kan eenvoudig via een zogenaamd uitstrijkje. Stel je hierbij geen griezelige of pijnlijke ingreep voor. De arts neemt via je vagina wat slijm van de baarmoederhals op voor verder onderzoek. Het grote voordeel is dat met zo’n uitstrijkje baarmoederhalskanker heel vroeg, zelfs al in de voorstadia, opgespoord kan worden, op het moment dat de ziekte nog goed te behandelen is.  

Vroeger werd geadviseerd jaarlijks een uitstrijkje te laten nemen. Door het Federaal Kenniscentrum (KCE)  worden vrouwen van 25 tot en met 64 jaar nu aanbevolen om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het afnemen van een uitstrijkje door je huisarts of gynaecoloog is gratis voor wie is aangesloten bij een Belgisch Ziekenfonds, het remgeld van de consultatie moet je wel zelf betalen.

Ook na 55 jaar 

Toch laten amper 4 op de 10 Vlaamse vrouwen boven de 55 om de 3 jaar zo’n uitstrijkje nemen. Waarom doen 6 op de 10 dat dan niet? Dit is wellicht (ook) te wijten aan de campagne die vaccinatie tegen HPV promoot. Die campagne is vooral op jonge meisjes gericht. Inderdaad: door vaccinatie kunnen we het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, al op jonge leeftijd de pas afsnijden. Heel wat vrouwen ouder dan 30, zijn niet gevaccineerd tegen HPV. Het is dus zowel voor jonge als oudere generaties belangrijk om een uitstrijkje te laten nemen.

Meer weten? Praat erover met je huisarts of gynaecoloog. Zij zijn er voor jouw gemoedsrust én gezondheid.

Intieme hygiëne

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wat is een gezonde buikomtrek?

Wat is een gezonde buikomtrek?

Blog 5 februari 2016

Staar jij vooral naar het schermpje van je weegschaal in de badkamer? Dan is het de hoogste tijd om ook eens elders te kijken. Naar de omtrek van je buik, bijvoorbeeld. Te veel vet ter hoogte van de buik blijkt immers een bron te zijn van allerlei kwaaltjes. Ontdek hier hoe je je buikje binnen gezonde limieten houdt.

De zorgverzekering: een verplicht gegeven

De zorgverzekering: een verplicht gegeven

Blog 21 december 2015

Vroeger werd zorgverlening voor hulpbehoevenden, jong of oud, amper of niet terugbetaald. Om oplopende kosten te vermijden, riep de Vlaamse overheid de Vlaamse zorgverzekering in het leven. Hierdoor heeft elke 26-jarige Vlaming de verplichting elk jaar zijn steentje bij te dragen aan de zorg voor ouderen.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena