Blog

Welke tandenborstel en tandpasta gebruik jij?

Het belangrijkste aan tandenpoetsen is natuurlijk om het minstens tweemaal per dag te doen. Maar ook je keuze van tandenborstel en tandpasta maken een verschil. Zo kies je goed voor jouw tanden. 

De juiste tandenborstel

  • De keuze van een tandenborstel hangt af van je gebit, de grootte van je mondholte, je poetstechniek, ... Een tandenborstel moet in elk geval het volledige oppervlak van elke tand kunnen schoonmaken. Je tandarts kan je advies geven over welke tandenborstel het meest geschikt is voor jou. 
  • In de praktijk raden tandartsen voor normale gebitten een tandenborstel aan met zachte haren (zeer zacht voor kinderen) en een afgerond uiteinde. Elektrische tandenborstels bieden dan weer het voordeel dat er meer wrijfbewegingen worden gemaakt dan bij manueel poetsen.
  • Vervang je tandenborstel om de 3 à 4 maanden. Na 4 maanden werkt de borstel minder efficiënt.
Een goede tandpasta

Alle tandpasta's die je in België kunt kopen, zijn van goede kwaliteit. De basisbestanddelen zijn meestal dezelfde. Ze onderscheiden zich enkel via bestanddelen die helpen bij gevoelige tanden, tandplak, ...

Koop bij voorkeur een tandpasta met:

 • fluor: versterkt de tanden en bestrijdt tandplak
 • antibacteriële stoffen: verminderen het ontstaan van tandplak

Vraag advies aan je tandarts over de tandpasta die het meest geschikt is voor jou.

Let op met tandpasta's met witmakende stoffen.  Ze helpen in zekere mate als je vlekken op de tanden hebt, maar de schurende bestanddelen kunnen het tandoppervlak beschadigen.

Is fluor schadelijk?

Fluor biedt bescherming voor de tanden. Het versterkt het tandglazuur en vermindert zo het risico op cariës. Tandpasta met fluor gebruiken, is dus prima. Maar het fluorgehalte mag niet hoger liggen dan 0,15% in tandpasta's voor volwassenen. Tandpasta's voor kinderen mogen slechts 1/4 van dat gehalte bevatten.

Over fluorsupplementen zijn de meningen verdeeld: te veel fluor kan leiden tot witte vlekken op de tanden en in een zeldzaam geval tot vergiftiging bij kinderen. Vraag dus raad aan je tandarts alvorens een fluorsupplement te gebruiken!

Is mondspoeling nodig?

 • Een mondspoeling kan nuttig zijn als aanvulling bij het tanden poetsen, maar het is niet echt noodzakelijk
 • Er bestaan verschillende producten om de mond te spoelen. De meeste bevatten fluor en antibacteriële bestanddelen die de tanden helpen beschermen.
 • Sommige producten mag je slechts tijdelijk gebruiken. Ze kunnen de tanden of de tong immers kleuren of zelfs de smaakzin aantasten. 
 • Mondspoelingen zijn af te raden bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Bescherm je glimlach

Ga ook regelmatig op controle bij de tandarts. Zo worden eventuele problemen vroeg opgemerkt en kunnen ze sneller verholpen worden. Toch problemen met je tanden? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet of maar gedeeltelijk tussen. De tandverzekering Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds geeft daarop een uniek antwoord.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Tanden poetsen

Dossier tanden

Lees meer over tanden poetsen, tandcorrecties, terugbetalingen,
en onze tandverzekering.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk
ziekenfonds dat bereikbaar is, waar en wanneer het jóu past!


Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena