Borstvoeding, een goede start?

Borstvoeding, een goede start?

Al voor een baby geboren wordt, hebben de meeste toekomstige ouders reeds beslist of het borst- of flesvoeding wordt. Voor een pasgeboren kindje is een optimaal samengestelde voeding noodzakelijk om afwijkingen of tekorten te voorkomen.

Is het langdurig geven van borstvoeding goed voor jou en je kind?

Aangezien de samenstelling van moedermelk wijzigt naargelang de leeftijd van het kind, past de moedermelk zich aan aan de noden van het kind. Vanaf de leeftijd van 6 maand is het nodig dat je kindje bijvoeding krijgt, zoals fruit- of groentepap, zodat het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor zal de baby minder borstvoeding nodig hebben, waardoor de melkproductie zal verminderen. 

Moedermelk voorziet het kind van beschermende stoffen die het immuunsysteem versterken. Wanneer je kind en jij geen problemen ondervinden van het geven van borstvoeding, kan dit tot een leeftijd van 3 jaar. Houd er wel rekening mee dat je kindje hier zeer afhankelijk van gaat worden, waardoor het stopzetten ervan moeilijk kan verlopen. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Alle moedermelk dat het kindje binnenkrijgt is al voldoende om hem/haar te beschermen, of je nu gedurende 1 maand of 3 jaar borstvoeding geeft. De meeste mama's geven gedurende 3 tot 6 maand borstvoeding. Er zijn voldoende, goed samengestelde flesvoedingen op de markt die borstvoeding kunnen vervangen. Deze flesvoedingen bevatten echter geen antistoffen die het kindje beschermen tegen allergieën en ziekten.

Voordelen

  • Moedermelk is altijd meteen klaar op ideale temperatuur.
  • Borstvoeding beschermt het kind tegen infecties zoals oor- en hersenvliesontsteking, lucht- en urinewegeninfectie, darminfectie, …
  • Het kind zal minder maag- en darmproblemen ervaren dan bij flesvoeding, omdat moedermelk licht verteerbaar is.
  • Het kind ontwikkelt zijn kaak- en tongspieren.
  • Borstvoeding geven is kostenbesparend: kunstmatige flesvoeding is duurder.

Borstvoeding heeft echter ook enkele nadelen. De moeder is zelf meer gebonden, want ze moet altijd zelf de baby voeden, ook 's nachts. Het voordeel dat moedermelk licht verteerbaar is, heeft het nadeel dat het gevoel van verzadiging meestal iets minder lang duurt dan bij flesvoeding, waardoor het kind vaker gevoed moet worden. Borstvoeding vraagt ook heel wat energie, neem daarom voldoende rust.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Borstvoeding

Gerelateerde categorieën

Rubriek Baby en kinderen

shopavita.be

Voor mama en baby

Van zwangerschap tot ontdekkende peuter. Onze gezondheidsshop shopavita.be selecteerde voor jou een brede keuze aan producten!

Bekijk in de shop

Dossier zwangerschap en geboorte

Info over zwangerschap, bevalling, en het leven met een nieuwe baby. Reken ook op Partena voor kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsverlof en babyvoordelen.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Kersverse ouder - deel 1

Kersverse ouder - deel 1

Blog 2 november 2015

Kersverse mama en/of papa, jullie staan er niet alleen voor. Is het je eerste kindje, dan is alles nieuw. Op wie kun je rekenen tijdens die eerste dagen met je nieuwe baby thuis? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Meer over zwangerschap, geboorte en baby

partena babyvoordelen
 
zwangerschapsverlof

 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena