Blog

De bevalling inleiden: wat houdt dat in?

Kun je zelf je bevalling op gang brengen als je uitgerekende datum overschreven is? En wat kun je verwachten als je naar het ziekenhuis gaat voor het inleiden van je bevalling?

Uitgerekende datum

De uitgerekende datum is overschreden, maar de weeën lijken niet op gang te komen. Je wil graag bevallen, dus wordt vaak geopperd om de natuur een handje te helpen. Dit kan zowel door enkele trucjes uit te testen als door een medische tussenkomst. Maar het is belangrijk te weten dat je hier niet licht mee mag omspringen, want jouw lijf zal zelf aangeven wanneer het klaar is om te bevallen.

Hanne Devos, vroedvrouw in praktijk De Bron, loodst ons door het onderwerp. “Als je weet dat maar drie procent van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum, dan hoef je je niet druk te maken wanneer je overtijd gaat. Als ik een tip mag geven: vertel de geplande datum niet aan je omgeving. Dit bespaart je heel wat frustratie.”

Wat kun je zelf proberen om de bevalling in te leiden?

“Een zwangerschap duurt eigenlijk 42 weken, je hoeft dus niet overhaast te werk te gaan. Wees voorzichtig met de trucjes, want soms is je lichaam hier nog niet klaar voor. Het is dus aan te raden om je te laten begeleiden door een vroedvrouw”, vertelt Hanne Devos. “Wanneer vrouwen een ultieme inleidingsdatum (bij de gynaecoloog) hebben doorgekregen, raden we hen aan om enkele dagen op voorhand bij ons langs te komen.”

“Tijdens deze sessie geven we enkele tips om de bevalling alsnog natuurlijk op te wekken. Dit is voor elke vrouw verschillend, onder meer afhankelijk van de houding van de baby en de gezondheid van de moeder.”

  • Wat we sowieso aanraden, is beweging onder de vorm van wandelen, zwemmen en - als dat nog lukt - fietsen.
  • Je houding wisselen en bijvoorbeeld op handen en knieën zitten, brengt je bekken in beweging. De baby wordt zo aangemoedigd om in geboortehouding te gaan liggen.
  • Tot slot is vrijen ook een goed idee. Enerzijds is het een vorm van lichaamsbeweging, anderzijds bevat sperma prostaglandine. Dit hormoon wordt ook in het ziekenhuis gebruikt om een bevalling op te wekken.

Het inleiden van de bevalling in het ziekenhuis

Voor het inleiden van de bevalling in het ziekenhuis wacht men doorgaans tot tien dagen à twee weken na de uitgerekende datum. Als de baby zich goed voelt en ook de moeder nog comfortabel is, dan hoeft die inleiding niet vroeger plaats te vinden. Mochten daarvoor medische redenen zijn, dan kan een inleiding vroeger. Dit is ook het geval wanneer bijvoorbeeld de vliezen breken op 38 weken terwijl er nog geen ontsluiting is.

Bij het inleiden van een bevalling in het ziekenhuis hebben we twee vertrekpunten.

  • Situatie 1: Er is nog helemaal geen ontsluiting, de vliezen zijn nog niet gebroken en de baarmoederhals is nog niet week geworden. Een zwangere vrouw in deze situatie krijgt ‘s avonds vaginaal een pilletje met het hormoon prostaglandine - dat ook in sperma zit - toegediend. Men spreekt dan van de pre-inductie. Dit pilletje zal ervoor zorgen dat de baarmoederhals verweekt, misschien zelfs verkort. Bovendien kunnen de contracties beginnen en kan er ook ontsluiting optreden.

    ‘s Ochtends krijgt de zwangere vrouw een infuus met oxitocyne toegediend. Dit hormoon zal de baarmoeder doen samentrekken en weeën opwekken.
  • Situatie 2: Het is ook mogelijk dat jouw baarmoederhals al week is, dat je wel al ontsluiting hebt of dat je vliezen gebroken zijn, maar dat de weeën maar niet op gang lijken te komen. In dit geval krijg je het infuus met oxitocyne meteen toegediend.

“Wanneer je spontaan in arbeid gaat, maakt je lichaam zelf oxytocine aan om de weeën op te wekken. Samen met deze oxytocine worden ook endorfines geproduceerd die de pijn helpen bestrijden. Bij kunstmatige toediening van oxytocine via een infuus, ga je dus van nature minder endorfines aanmaken.”

“Goede prenatale ademhalingsoefeningen kunnen een grote hulp zijn om de weeën de baas te kunnen. Het inleiden van een bevalling hoeft dus niet meteen te betekenen dat je voor een epidurale verdoving moet kiezen”, besluit Hanne Devos nog.

Geboortepremie

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Wens je advies over het aanbod van Partena? Onze medewerkers staan je graag te woord.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Bevalling opwekken

Gerelateerde categorieën

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Gastblogger Lisa: Put a baby in my belly

Blog 24 mei 2019

Kinderen! Ze zijn een hoop werk. Je krijgt nooit de energie terug die je erin steekt. Ze kosten handen vol geld. Je bent nooit meer zorgeloos. Je me-time is onbestaande. Om dan nog maar te zwijgen over de impact die ze hebben op je relatie. En ook al doe je alles juist, ze draaien op de koop toe toch niet altijd uit zoals je vooraf had gedacht! Dus rationeel gezien wil je toch geen kinderen? Maar zo werkt het helaas niet...

Infogesprek aanstaande ouders

Infogesprek aanstaande ouders

Blog 15 november 2018

Wat moet je regelen als er een kindje op komst is? Bij Partena zorgen we ervoor dat je als aanstaande ouder niet voor verrassingen komt te staan. Maak een afspraak met een klantenadviseur in een kantoor in je buurt. Wij maken graag tijd om al je vragen te beantwoorden.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena