Blog

Ik eet zelf, mama!

Je kindje is nu een jaar en is er klaar voor om zelf te leren eten. Dat doe je uiteraard stap voor stap. Vertrouw op de tips en de ervaring van de medewerkers van Partena Kinderopvang.

Plets… met het handje recht in de fruitpap. Komt dit je misschien bekend voor? De meeste kindjes beginnen nu (of zelfs al iets vroeger) veel interesse te hebben om zelf te eten. Hoe start je hier nu mee? En wat doe je als je peuter niet wil eten?

Stapsgewijs

 1. Stap 1
  Bij elke maaltijd geef je enkele kleine dingen die je baby met zijn of haar vingers kan eten: stukjes kip, stukjes fruit, een roosje broccoli… Dit stimuleert de fysieke en mentale vaardigheden en geeft je baby zelfvertrouwen. Ondertussen geef je zelf eten met een lepeltje. Wacht nog even met stukjes rauwe wortel en appel want die zijn nog te hard. Kindjes die moeilijk eten zullen misschien net meer eten omdat ze zelf mogen spelen en ontdekken.
 2. Stap 2
  Laat je kind opscheppen met een lepel, terwijl je ook zelf nog eten geeft met een lepel. Een lepel naar de mond leren brengen zonder onderweg het eten te verliezen, is niet makkelijk! Oefening baart kunst… Reageer positief als het kind zelf eten opschept en beloon het kind met een complimentje. Als je merkt dat het alleen eten beter gaat, bouw dan het gebruik van de tweede lepel af.
 3. Stap 3
  Rond 18 maanden kan je kindje een vork gebruiken, stukjes opprikken en afhappen. Toch is ook dit in het begin nog heel lastig, want hij of zij zal de vork vastnemen in een volle vuist waardoor het moeilijk is om ‘juist’ te mikken. Eten met mes en vork kunnen kinderen meestal pas vanaf 6 à 7 jaar.

Ik lust het niet 

Vanaf de leeftijd van 1 jaar groeien kinderen minder snel en eten ze ook minder. Maak je dus niet ongerust wanneer dit het geval is, het belangrijkste is dat ze actief zijn en goed blijven groeien. Vanaf nu ontdekken kinderen ook dat ze sommige zaken niet lekker vinden, en kunnen ze afwijzend staan tegenover nieuwe voeding.

Enkele tips van Partena Kinderopvang

 • Heb je al oudere kinderen? In de kinderopvang zitten de kinderen die starten met zelfstandig eten steeds aan tafel bij de andere kinderen. Op die manier zien ze hoe de oudere kindjes dit doen. Zien eten, doet eten!
 • Zit bij je kindje zodat je kunt helpen als dat nodig is. Lukt het nog niet zo goed? Probeer dan eens om het lepeltje te vullen, en laat je kind het lepeltje vervolgens zelf in zijn/haar mond steken. 
 • Voorzie een grote slab, zodat je kind zorgeloos kan morsen. Dat hoort er immers bij! 
 • Heel belangrijk is positief bekrachtigen. Wees niet boos als je kindje morst, of als het niet meteen lukt. 
 • Schakel je over van flesje naar beker? Kies dan meteen voor een gewone beker (zonder tuit en zonder handvaten). Op die manier leert een kindje onmiddellijk op de juiste manier drinken. 
 • Zorg er gewoon voor dat je maar een klein beetje drinken in de beker doet zodat je kindje niet teveel kan morsen. Een peuter leert zijn eigen wil kennen; hoeveel hij eet kan hij alleen beslissen. Hij ziet dat hij veel aandacht krijgt als hij weinig of kieskeurig eet. Wij volgen het principe: wij kiezen wat er gegeten wordt (dus wat de pot schaft) maar het kind kan beslissen hoeveel hij eet. Samen scheppen we op. 
 • Een goede regel is dat een kind toch 10 keer iets moet proeven voor hij of zij echt kan zeggen dat hij/zij iets niet lust; jonge kinderen moeten nog veel texturen, geuren en kleuren ontdekken. 
 • Geef zelf het goede voorbeeld: proeven en mee-eten is ook belangrijk. 
 • Wij bieden aan, maar dwingen nooit; wat ‘goed’ gegeten is, is afhankelijk van elk kind en zijn haar gewoonten. Vertrouw erop dat je kindje kan aangeven wanneer het genoeg gegeten heeft. Wij vragen wel altijd of ze nog soep of water willen, om zeker te zijn dat ze voldoende gehydrateerd zijn. 
 • Eten is gezellig dus maak het ook gezellig: geef kinderen tijd en ruimte op te proeven en proberen

Opgelet!

Hou altijd toezicht tijdens het eten. Verslikking en verstikking zijn een reëel gevaar. Zelfs bij hele zachte etenswaren zoals banaan. Vraag aan je pediater of bij de crèche om je uit te leggen hoe je moet ingrijpen als dit zou voorvallen; of volg een EHBO-cursus voor kinderen en baby’s.  

Bron: Partena Kinderopvang en Kind en Gezin.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Kind zelfstandig eten

Gerelateerde categorieën

Dossier kinderen en jongeren

Heb jij een baby, peuter, kleuter, kind of tiener in huis? Bekijk onze info en voordelen voor ouders.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Gezonde frisdranken: een feit of een fabel?

Gezonde frisdranken: een feit of een fabel?

Blog 8 augustus 2016

Iedereen drinkt wel af en toe eens graag een glas frisdrank. Ook kinderen zijn verzot op mierzoete frisdranken. Maar deze goedjes zijn vloeibare suikerbommen. Hoe schadelijk is frisdrank eigenlijk? En zijn er dan gezonde alternatieven voor? Dat ontdek je in deze blog.

Leer je kind alles eten

Leer je kind alles eten

Blog 22 september 2015

Dat kinderen hun neus optrekken voor bepaalde voedingsmiddelen is niets nieuws. Dat betekent echter niet dat je kroost niet kan wennen aan nieuwe smaken. Met de juiste tips kun je je kind namelijk van alles leren eten!

Ontdek meer over kinderen en jongeren

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena