Blog

Alles wat je moet weten over abortus

Bij een ongewenste zwangerschap kan je ervoor kiezen om abortus te plegen en de zwangerschap vroegtijdig te onderbreken. In België kan abortus worden uitgevoerd in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Wanneer deze 12 weken worden overschreden kan abortus enkel uitgevoerd worden onder strikte voorwaarden. 

De redenen waarom, het gevoel, de gevolgen en de betekenis van een zwangerschap zijn voor iedereen anders. Wij oordelen niet, maar willen wél informeren over wat wij als ziekenfonds doen indien je beslist om een abortus te laten uitvoeren. 

Aangezien dit zowel fysiek en emotioneel een ingrijpende beslissing is, willen we wel benadrukken dat het belangrijk is om erover te praten. Met je partner, een familielid of vriend, ... Indien dit niet mogelijk is, praat er dan over met je huisarts, een zorgverlener of met een van de vzw's die zich engageren om personen die te maken krijgen met abortus, te ondersteunen.  Zij kunnen je sowieso ook meer informatie geven over hoe een abortusprocedure verloopt.

Waar kan je terecht? 

Voor een abortus kan je terecht bij een abortuscentrum of een ziekenhuis. In België is het een abortuscentrum het meest gebruikelijke. 

Abortus in een abortuscentrum

De abortuscentra in België hebben een overeenkomst met het RIZIV, wat betekent dat ze de derdebetalersregeling toepassen. Dit houdt in dat je vooronderzoek en eventuele ingreep rechtstreeks door je ziekenfonds worden betaald. Jij betaalt enkel het remgeld, wat ongeveer neerkomt op twee maal 1,80 euro. Let wel; deze prijzen kunnen wel wat verschillen naargelang het abortuscentrum waarvoor je kiest. 

Het RIZIV garandeert je anonimiteit. Dit betekent dat je ingreep nooit vermeld zal worden in je overzicht van terugbetalingen, noch in je online dossier. 

Abortuscentra:

 • Luna 
  www.abortus.be
  Belangrijk om te weten: In deze centra kan je terecht voor abortus onder plaatselijke verdoving. Hier betaal je enkel het remgeld, wat zo’n 3,5 euro bedraagt.
 • Labyrint
  www.labyrint-zna.be
  Labyrint is een onderdeel van het Erasmus Ziekenhuis in Antwerpen.
  Belangrijk om te weten: Hier gebeurt de behandeling onder volledige verdoving, waardoor de kostprijs iets hoger komt te liggen. Zelf betaal je tussen de 100 en 150 euro.
 • Centrum Durmelaan
  www.centrumdurmelaan.be
  Hier gebeurt de behandeling onder plaatselijke verdoving. Gezien het hier om een privé-praktijk gaat, is het centrum niet aangesloten bij het RIZIV en ligt de prijs iets hoger. Hier betaal je gemiddeld 190 euro, waarbij je zo’n 100 euro terugbetaald krijgt door je ziekenfonds. 

Abortus in een ziekenhuis

Ziekenhuizen hebben geen rechtstreekse overeenkomst met het RIZIV. Hier geldt de reguliere werking van de ziekteverzekering, wat betekent dat hier geen volledige anonimiteit mogelijk is. Bovendien ligt de kostprijs hier ook hoger dan bij een abortuscentrum en kan deze per ziekenhuis verschillen.

Hoe verloopt een abortusprocedure? 

 • Als eerste stap leg je telefonisch een afspraak vast, uit eigen beweging of na consultatie bij een hulpverlener of (huis)arts.
 • Bij je eerste eerste consultatie kan je terecht bij een psychosociale medewerker. Hij of zij bespreekt al je bedenkingen en overwegingen
 • Daarnaast wordt door middel van een echografie de duur van de zwangerschap bepaalt en worden de abortusmogelijkheden uitgelegd.
 • Na de eerste consultatie gaat er een verplichte wachttijd van 6 dagen in. Wanneer de wachttijd verstreken is, kan er overgaan worden op de ingreep. 

Er zijn twee soorten ingrepen mogelijk: abortus door middel van medicatie of door middel van zuigcurretage. Bij de abortus door medicatie wordt er tweemaal medicatie toegediend die de zwangerschap onderbreekt. Deze ingreep kan enkel indien je nog niet meer dan 7 weken zwanger bent. Bij curettage wordt de baarmoeder leeggezogen. Deze ingreep kan tot 12 weken zwangerschap. Erna gelden in België specifieke voorwaarden.

Twee weken na je behandeling kan je terecht bij het abortuscentrum of het ziekenhuis voor een opvolgingsgesprek en een check-up. Indien je liever niet opnieuw langsgaat bij het abortuscentrum of ziekenhuis, kan je er ook voor kiezen om langs te gaan bij je huisarts of gynaecoloog.

Nazorg na een abortusingreep

Een abortusingreep heeft normaal gezien geen nadelige fysieke gevolgen voor het lichaam. Wel kan je nog enkele dagen last hebben van buikpijn, overmatig bloedverlies of pijnlijke borsten. Als voorzorg krijg je na je behandeling antibiotica voorgeschreven om infecties te voorkomen. Bovendien mag je de eerste twee weken na de ingreep geen tampons gebruiken, niet zwemmen of in bad gaan en ook geen seksuele omgang hebben. 

Maar het laten uitvoeren van een abortus kan wel emotioneel zwaar zijn om te dragen. Heb je het moeilijk na de behandeling of zit je nog met vragen? Blijf er niet mee zitten! Praat erover met je huisarts, je gynaecoloog of iemand uit je directe omgeving. Daarnaast kan je ook steeds terecht bij professionele hulpverlener, zoals Fara vzw, CAW of het abortuscentrum.  


 
Abortus

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Een beugel? Een overzicht met de belangrijkste weetjes

Een beugel? Een overzicht met de belangrijkste weetjes

Blog 19 juli 2019

Scheefstaande tanden, er is al heel wat over verteld en geschreven! Wat je mag onthouden, is dat je het probleem direct kunt aanpakken met een beugel. Waarschijnlijk stel je jezelf hierbij meteen een paar logische vragen als ‘Vanaf welke leeftijd kan/mag je beugelen?’, ‘Hoe lang moet ik met die blokjes rondlopen?’, ‘Hoeveel gaat dit allemaal kosten?’ en ‘Hoeveel krijg ik terug van mijn ziekenfonds?’. Vandaar volgend handig overzicht met de heldere antwoorden!

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Gezondheidsapps die we warm aanbevelen

Blog 19 juli 2019

De gezonde reflex van Partena Ziekenfonds? Je zo gezond, energiek en zelfstandig mogelijk in het leven laten staan! Een hele mond vol … Maar concreet betekent het dat we je graag een pak  oplossingen aanbieden op vlak van gezondheid én persoonlijk comfort. Handige tips & tricks waarmee je zelf makkelijk aan de slag kunt. Zoals onderstaande gezondheidsapps, bijvoorbeeld. Maak alvast kennis en ontdek vooral hoe lonend ze zijn!

Ik verwacht dat mijn hele gezin op elk moment even goed verzekerd is

Ik verwacht dat mijn hele gezin op elk moment even goed verzekerd is

Blog 27 juni 2019

Als je via je job mensen ziet die geldproblemen krijgen wegens ziekte, dan weet je dat je best goed verzekerd bent. Dankzij Hospitalia Continuïteit blijven Ilse en haar man levenslang betaalbaar verzekerd tegen ziekenhuiskosten, ook bij een jobwissel, en na hun pensioen. En hun kinderen stapten voordelig over op Hospitalia Plus als ze op eigen benen gingen staan.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena