Voedingsadvies

Wat je eet en drinkt heeft een effect op de gezondheid van je tanden. Door de juiste keuzes te maken, hou je je gebit gezond. Ontdek hier wat je beter wel en niet eet voor een stralende glimlach.

Ik poets goed

Wat doe je beter niet

 • De hele dag door eten

  Eet maximaal vijf keer per dag. Het tandglazuur heeft immers tijd en rust nodig om te herstellen.
 • Veel suiker eten

  Enkelvoudige suikers worden makkelijk en snel omgezet in zuren. Zij zijn dus erg schadelijk voor je gebit. Je vindt ze in tafelsuiker en alle bereidingen die veel suiker bevatten, zoals jam, chocolade, gebak, pudding...
 • Frisdranken en sappen drinken

  Het zuur en de suiker in frisdranken en fruitsappen tasten je tandglazuur aan. Je tanden worden gevoeliger voor warm en koud, en kwetsbaarder voor gaatjes.
 • Iets zuurs eten vlak voor je je tanden poetst

  Eet je iets zuurs, dan moet je speeksel de tijd krijgen om het zuurgehalte in je mond te neutraliseren. Poets je te snel je tanden, dan kun je het beschermlaagje van je tanden aantasten.
 • Je tanden sparen als je frisdrank of sap drinkt

  Drink je toch een frisdrank of een sapje, drink dat dan bv. met een rietje of drink het snel uit in plaats van met kleine teugjes. Even naspoelen met een glas water is ook een goed idee.

Wat zijn gezonde keuzes?

 • Ongesuikerde dranken

  Melk, water en thee zonder suiker lessen de dorst en zijn niet schadelijk voor je tandglazuur.
 • Samengestelde suikers

  Samengestelde suikers of zetmelen zijn minder schadelijk voor je tanden dan enkelvoudige suikers. Ze vormen ook een belangrijk element in een gezonde voeding. Ze zitten in brood, deegwaren, rijst, aardappelen ...
 • Zuivelproducten

  Zuivelproducten worden algemeen aanzien als tandvriendelijk. Melk biedt zelfs bescherming tegen tandbederf, dankzij de hoge concentratie calcium en fosfor.
 • Gezonde eetgewoonten voor je kind

  Zeker bij kinderen, die nog van tanden moeten wisselen, zijn gezonde eet- en drinkgewoonten van belang om later een gezond gebit te kunnen ontwikkelen.
 • Harde groenten als snack

  Door harde rauwe groenten bijten is goed voor je tanden: het helpt om tandplak te verwijderen.

Ontdek de voordelen van Dentalia Plus

Met de aanvullende tandverzekering Dentalia Plus geniet je van terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon per jaar voor een tandprothese, tandimplantaat, orthodontie, parodontologie, preventieve en curatieve tandverzorging. 

Klant worden Meer info
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena