Vezelrijke voedingsbronnen (de koolhydraten) hebben een plaats in onze voeding als onze belangrijkste energieleveranciers. Ongeacht de bijdrage aan de energie-inname, is het vooral een kwestie van kiezen voor de juiste koolhydraatbronnen!
Een belangrijk onderdeel van elke hoofdmaaltijd zijn de weinig of niet bewerkte koolhydraatbronnen die rijk zijn aan voedingsvezels. Volkorenbrood, havermout, volkoren pasta, bruine rijst, gekookte aardappelen en peulvruchten zijn een goede keuze. Ze zijn rijk aan voedingsvezels en een bron van vitaminen (vooral de B-vitaminen, uitgezonderd B12) en mineralen (o.a. ijzer, magnesium, zink).
Wat je vooral moet beperken zijn de geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood, witte pasta, koekjes, gebak, snacks zoals zoute crackers (op basis van witte bloem).
Deze adviezen worden gegeven door het Vlaams Instituut Gezond Leven in de voedingsaanbevelingen van de
voedings- en bewegingsdriehoek. Partena Ziekenfonds staat achter die aanbevelingen.