De glycemische index: ontdek wat goed voor je is

Niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel. De glycemische index geeft dat verschil weer. Ontdek wat goed voor je is.

Wat is de glycemische index?

De glycemische index toont voedingsmiddelen in een lijst, op basis van de stijging van de bloedsuikerspiegel die ze veroorzaken. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerniveaus stijgen. 

Koolhydraten leveren onmiddellijk energie. Dat is handig als je een dipje hebt. Maar de alvleesklier reageert ook op koolhydraten door insuline af te scheiden. Insuline helpt glucose om de cellen binnen te raken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Dit mechanisme stimuleert je hongergevoel. 

Producten met een hoge glycemische index zorgen er dus voor dat je meer honger krijgt, en sneller naar een snack grijpt.

Producten met een hoge glycemische index

Een paar voorbeelden van producten met een hoge glycemische index zijn snelkookrijst, wit brood, frieten, aardappelpuree en bananen

Producten met een lage glycemische index

Onder andere havervlokken (havermout), gedroogde vijgen, pasta die 'al dente' is gekookt, volkorenbrood, aardappelen gekookt in de schil en groene boontjes. Belangrijk is dat de glycemische index van een product kan verschillen afhankelijk van de bereiding. Hoe meer het zetmeelproduct is 'afgebroken' (gemalen, lang gekookt ...), hoe sneller de glycemische index toeneemt. 

Kies voor 'onbewerkt'!

Groenten en fruit, peulvruchten en 'ongeraffineerde' koolhydraten hebben een lage glycemische index en verzadigen dus beter. Ook vezels, eiwitten en vetten verminderen de glycemische index. Een bord gekookte spaghetti zonder saus heeft dan ook een heel andere glycemische index dan een bord spaghetti bolognaise met saus en kaas ...

Glycemische lading: ook de hoeveelheid telt!

In tegenstelling tot de glycemische index (GI) wordt bij de glycemische lading (GL) ook rekening gehouden met de portiegrootte en met het aandeel van koolhydraten in het voedingsmiddel
De glycemische lading kun je berekenen door de GI van het product te vermenigvuldigen met de hoeveelheid koolhydraten. Vervolgens deel je het resultaat door 100. Bijvoorbeeld:

1/2 kopje Koolhydraten  Glycemische index  Glycemische lading 
Gekookte wortels   7 g 92  6
Gekookte rijst  23 g 56  13
   Conclusie: Op basis hiervan zou je denken dat de wortelen de bloedsuikerspiegel meer verhogen dan de rijst. De rijst doet de bloedsuikerspiegel meer stijgen dan de wortelen.

Aan de glycemische lading kunnen we zien dat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het voedsel dat we eten een invloed hebben op de bloedsuikerspiegel – en dus ook op ons hongergevoel. Er is dan ook geen enkele reden om wortelen van het menu te schrappen, ook al hebben ze een hoge GI. Integendeel, ze zijn lekker en gezond!
Glycemische-indexering

Maak de Suiker-reflex

Bepaal je suikertype en werk met
ons stappenplan in 21 dagen
aan een gezond suikergebruik.

Hoe evolueert je suikergebruik?

Blijf gemotiveerd,
Volg je vorderingen op!

Meer weten over suiker?

Reken op de Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds. Doe de Suikertest, en ontdek je suikerprofiel. Volg het Stappenplan, en leer minder suiker te eten in 21 dagen. Goed op weg om minder suiker te eten? Controleer het met de Suikerbarometer.

 
 
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena