Vlaamse Sociale Bescherming

Persoonsvolgende financiering

Als persoon met een handicap heb je soms extra ondersteuning nodig. Uiteraard beslis je graag zelf hoe je die organiseert. De Vlaamse overheid voert daarom een nieuw systeem van persoonsvolgende financiering (PVF) in. 

Als persoon met een handicap kon je vroeger ook beroep doen op zorg en ondersteuning. Maar het budget ging tot nu rechtstreeks naar de voorzieningen (zoals dagcentra en begeleid wonen) in plaats van naar de persoon zelf. Als persoon met een handicap kon je gebruik maken van deze diensten.

Het nieuwe systeem PVF is de opvolger van het Persoonlijk Assistentiebudget (PAB). In dit nieuwe systeem gaat het budget rechtstreeks naar de persoon met een handicap. Zo kun je dus zelf bepalen hoe jij je ondersteuning organiseert. Het nieuwe systeem wordt geleidelijk ingevoerd: niet iedereen stapt op hetzelfde moment in. De eerste tegemoetkomingen worden ten vroegste vanaf september 2016 uitbetaald.

Budget voor personen met een erkende handicap

De PVF is een budget voor personen met een erkende handicap voor de organisatie van zorg, ondersteuning en assistentie. Niet iedereen krijgt hetzelfde budget. Hoeveel zorg en ondersteuning je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Daarom bestaat de PVF uit twee ‘trappen’.

Trap 1: Basisondersteuningsbudget (BOB)

Heb je beperkte zorg en ondersteuning nodig? Dan kan je een BOB krijgen als je voldoet aan de voorwaarden. Met dit BOB beschik je over 300 euro per maand om basiszorg te betalen. Je kunt dit vrij spenderen, je hoeft geen bewijzen voor te leggen. 

De uitbetalingen van dit budget gebeuren automatisch via de Zorgkas en vanaf september 2016.

Voor wie?

 • Vanaf september 2016: voor volwassenen met een handicap die al lang (sinds op 31 december 2014 én nog altijd op 1 januari 2016) op de wachtlijst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) staan met een actieve zorgvraag. Het gaat om ongeveer 6.500 Vlamingen.
 • Vanaf 2017: voor geregistreerde minderjarigen en jongvolwassenen tot 25 jaar met een handicap. Het gaat om ongeveer 13.500 Vlamingen.

Wat kun je ermee doen?

 • Poetshulp inschakelen
 • Enkele dagen verblijven in een dagcentrum
 • Rechtstreeks toegankelijke hulp inschakelen

Trap 2: Persoonsvolgend budget (PVB)

Heb je meer intensieve en gespecialiseerde zorg nodig? Dan kun je een aanvraag doen voor een persoonsvolgend budget. Het budget wordt berekend op basis van je nood aan ondersteuning. 

Wat kan je er mee doen? 

 • Intensievere en meer frequente hulp en ondersteuning inschakelen
 • Voltijds in een voorziening verblijven
 • Een voltijdse assistent betalen

De uitbetalingen van dit budget gebeurt via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Hoe aanvragen?

Contacteer de Sociale dienstverlening van je ziekenfonds. Onze maatschappelijk werkers helpen je verder.

Bijstandsorganisatie Onafhankelijk Leven

Krijg je van het VAPH een persoonsvolgend budget? Dan is het belangrijk dat je het maximale haalt uit dit budget. Partena Ziekenfonds werkt daarom samen met Onafhankelijk Leven vzw, een bijstandsorganisatie die iedere persoon met een beperking zal begeleiden in de zoektocht naar de meest geschikte ondersteuning en assistentie.

Het team van ervaringsdeskundigen van Onafhankelijk Leven geeft over heel Vlaanderen snel, persoonlijk en deskundig advies en helpt jou om:

 • je persoonsvolgend budget op te starten
 • je budget te beheren
 • een persoonlijke assistent te zoeken

Hulp nodig of meer info?

Contacteer Onafhankelijk Leven via www.onafhankelijkleven.be  of bel T. 09 395 55 10

Persoonsvolgende-financiering

Thuiszorg

Extra hulp nodig?

Ben je net bevallen of heb je extra hulp nodig? Doe een beroep op ons ervaren team van maatschappelijk werkers voor kraamzorg, poetshulp, thuisoppas zorgbehoevenden, palliatieve zorg, ziekenvervoer, ...

Ontdek ons aanbod

Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor