Werknemer

Hoe vraag je moederschapsverlof aan?

Moederschaprust of -verlof vraag je aan zowel bij je werkgever als bij het ziekenfonds. Een deel van de aangifte gebeurt voor de geboorte, een ander deel erna. 

Wie verwittigen 

Je werkgever

Bezorg je werkgever ten laatste 8 weken vóór de geplande bevallingsdatum een medisch attest met daarop de geplande bevallingsdatum. Verstuur het attest bij voorkeur aangetekend, of geef het af in ruil voor een ontvangstbewijs. 

Zodra je werkgever dit attest ontvangt, geniet je een speciale bescherming tegen ontslag. Die bescherming loopt tot een maand na het moederschapsverlof. Als je werkgever je tijdens die periode toch ontslaat wegens je zwangerschap, is hij jou 6 maanden loon verschuldigd bovenop de gewone opzeggingsvergoeding.
 

Het ziekenfonds

Voor de geboorte 

  • Bezorg het ziekenfonds een medisch attest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum en startdatum van de moederschapsrust staat vermeld. 
  • Het ziekenfonds zal je daarna een 'inlichtingenblad uitkeringen' opsturen. 
  • Vul jouw deel van het document in en laat de rest invullen door je werkgever en bezorg het ingevulde document terug aan het ziekenfonds.
  • Op basis van het 'inlichtingenblad uitkeringen' berekent het ziekenfonds het bedrag van je moederschapsuitkering. Zodra je moederschapsverlof start, krijg je een uitkering van het ziekenfonds ter vervanging van je loon.

Na de geboorte

  • Bezorg het ziekenfonds zo snel mogelijk het uittreksel van de geboorteakte. Dat document krijg je van de dienst burgerlijke stand wanneer je de geboorte gaat aangeven. 
  • Op basis van de geboorteakte berekent het ziekenfonds de exacte duur en de einddatum van het moederschapsverlof. Het ziekenfonds schrijft ook je baby in als persoon ten laste. Binnen de ziekteverzekering bestaan er regels die bepalen of de baby ten laste van de vader of de moeder wordt ingeschreven. 
  • Het ziekenfonds zal je kleefzegels geven en een ISI+kaart aanvragen voor de baby.
Infosessie-aanstaande-ouders

Infogesprek voor aanstaande ouders

Een kind krijgen hoeft geen onnodige stress te veroorzaken. Bij Partena zorgen we ervoor dat aanstaande ouders niet voor verrassingen komen te staan. Je kunt terecht bij jouw klantenadviseur met al je vragen, vanaf je 6de maand zwangerschap. Maak een afspraak voor een moment dat jou goed uitkomt.

Meer over zwangerschap, geboorte en baby

Partena biedt voordelen en diensten voor jou en je baby, en regelt je moederschapsrust. Ontdek ook onze kinderopvang, en onze info voor aanstaande ouders. 

partena babyvoordelen
 
zwangerschapsverlof
 
Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor