Nieuws

Zwanger? Laat je zeker vaccineren tegen kinkhoest!

Gepubliceerd op 01/09/14

Kinkhoest is de laatste jaren aan een opmars bezig en de ziekte treft ook steeds meer baby’s. Daarom wil het Agentschap Zorg en Gezondheid zwangere vrouwen met een nieuwe campagne aansporen om zich tijdens hun zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest. Sinds 1 juli 2014 is deze vaccinatie gratis in Vlaanderen.

(Lees meer)

Weg met de papieren getuigschriften voor verstrekte hulp

Gepubliceerd op 29/08/14

Elk jaar verwerken de ziekenfondsen 64 miljoen papieren getuigschriften voor verstrekte hulp. Een overbodige bezigheid volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die de toekomstige regering oproepen om sneller werk te maken van de digitalisering van de gezondheidszorg door de papieren getuigschriften af te schaffen. Een verandering in het belang van iedereen.

(Lees meer)

Prostaatkanker: enkel hormoontherapie doet meer kwaad dan goed

Gepubliceerd op 28/08/14

Bij de minst agressieve vormen van prostaatkanker is het vaak beter om een afwachtende houding aan te nemen. Is een behandeling wel noodzakelijk? Dan wordt enkel het gebruik van hormonen formeel afgeraden. Zo’n behandeling doet namelijk meer kwaad dan goed. Dat blijkt uit een studie van het KCE.

(Lees meer)

Iedereen atleet!

Gepubliceerd op 27/08/14

Beweeg jij genoeg? Met de promotiecampagne ‘Iedereen Atleet’ willen de Belgische atletiekbond en Partena Ziekenfonds zoveel mogelijk mensen uit hun luie zetel krijgen.

(Lees meer)

Veiligheid in privé chirurgische centra: nood aan kwaliteitscontroles

Gepubliceerd op 27/08/14

Oogoperaties, liposucties, borstvergrotingen, …: het gebeurt steeds meer in privé chirurgische centra. Die moeten echter niet voldoen aan de strikte kwaliteits- en veiligheidseisen van gewone ziekenhuizen. Het KCE pleit daarom voor een verplichte uitbatingsvergunning met regelmatige kwaliteitscontroles.

(Lees meer)

Aantal invaliden met 60% gestegen op 15 jaar

Gepubliceerd op 27/08/14

Sinds 2000 is het aantal invaliden in België gestegen met 60%, van 200.000 naar 320.000. Het gaat om ongeveer 4,5% van de Belgische bevolking tussen 15 en 64 jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.

(Lees meer)

Kanker aan de mondholte: enkel behandeling in ervaren ziekenhuizen

Gepubliceerd op 25/08/14

Een kanker aan de mondholte is een complexe, zeldzame ziekte die een multidisciplinaire verzorging vereist. Nochtans behandelen vandaag alle ziekenhuizen mondholtekankers. Het KCE vraagt daarom dat deze ziekte enkel wordt behandeld in een gespecialiseerd ziekenhuis door ervaren zorgverleners.

(Lees meer)

Helft van ouderen in ziekenhuis loopt hoog risico op ondervoeding

Gepubliceerd op 25/08/14

Iets meer dan de helft van de ouderen die in een ziekenhuis worden opgenomen voor een operatie, loopt een hoog risico op ondervoeding. Ook in rusthuizen en bij thuiszorg is dit risico groot. Een systematische screening is hoognodig om deze problematiek aan te pakken. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit van Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)

(Lees meer)

Meer en meer jongeren dragen oordopjes op festivals

Gepubliceerd op 25/08/14

Het aantal jongeren dat oordopjes draagt op festivals is sinds 2011 gestegen  van 3% naar  15%. Daarnaast staan tieners ook positief tegenover de nieuwe geluidsnorm van 100 dB. Dat blijkt uit een onderzoek van de UAntwerpen.

(Lees meer)
Sluit nu aan bij Dentalia Plus