pix

Nieuws

Steeds minder sterfgevallen door kanker en hart- en vaatziekten

Gepubliceerd op 21/11/14

Er sterven steeds minder Vlamingen aan kanker en hart- en vaatziekten. Het gaat om een globale daling van 2003 tot 2012. Zelfdoding, borst- en longkanker blijven wel de belangrijkste doodsoorzaken bij wie sterft voor z’n 65ste. Dat blijkt uit de nieuwe sterftecijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

(Lees meer)

40% van de werknemers herkent bij zichzelf symptomen van burn-out

Gepubliceerd op 17/11/14

Burn-out is vandaag één van de grootste oorzaken van langdurige afwezigheid. 40% van de werknemers herkent bovendien bij zichzelf symptomen van burn-out.


Wat je kunt doen om burn-out te voorkomen, lees je hier.

(Lees meer)

Nieuwe Europese regels geneesmiddelenvoorschrift: geen grote wijzigingen in België

Gepubliceerd op 16/11/14

Er komen nieuwe regels voor geneesmiddelenvoorschriften die in een andere Europese lidstaat worden gebruikt. In ons land verandert er echter weinig: het Belgische model blijft gewoon behouden.

(Lees meer)

Google wil kanker vroeger opsporen

Gepubliceerd op 14/11/14

Google werkt volop aan een nieuwe techniek om onder meer kanker in een vroeger stadium op te sporen. Het gaat om microscopisch kleine nanodeeltjes die het bloed constant monitoren. Het onderzoek bevindt zich wel nog in een prille fase.

(Lees meer)

Meningokokken B: vaccin (voorlopig) niet aanbevolen

Gepubliceerd op 14/11/14

Onlangs werd een vaccin ontwikkeld tegen een infectie door meningokokken (groep B). Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) beveelt dit vaccin echter (nog) niet aan. Daarvoor is de impact op het aantal gevallen te klein en veroorzaakt het vaccin te vaak bijwerkingen.

(Lees meer)

Insecten op je bord: veilig of niet?

Gepubliceerd op 14/11/14

Insecten eten wint steeds meer aan populariteit. Maar houden meelwormen, krekels en andere insectensoorten risico’s in voor de gezondheid of niet? De Hoge Gezondheidsraad (HGR) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zochten het uit.

(Lees meer)

Patiënten-educatie bij (pre)diabetes: een noodzakelijke investering

Gepubliceerd op 13/11/14

Bij mensen met prediabetes (6 à 8% van de Belgische bevolking) kan therapeutische patiënten-educatie de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 verkleinen met 51 tot 58%. Een vroegere preventie van de ziekte lijkt dus onontbeerlijk voor het gezondheidszorgbeleid. Maar zijn dergelijke begeleidingsprogramma’s wel kosteneffectief op lange termijn?  Aan de vooravond van de Wereld Diabetes Dag pakken de Onafhankelijke Ziekenfondsen uit met een nieuwe studie die bewijst van wel.

(Lees meer)
Sluit nu aan bij Dentalia Plus