Nieuwsbericht

Terugbetaling geneesmiddelen: nieuwe methode voor meer inbreng van patiënt

Welke geneesmiddelen worden terugbetaald en welke niet? Die beslissingen worden nog altijd genomen zonder rekening te houden met de mening van de patiënten. Een nieuwe methode van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) moet daar verandering in brengen.

Voor zeldzame, levensbedreigende ziektes

Jaarlijks maakt het RIZIV een lijst op met ‘onbeantwoorde medische behoeften’. Dat zijn levensbedreigende, zeldzame ziektes waarvoor farmaceutische bedrijven een tijdelijke marktvergunning en vergoeding krijgen voor een innovatief geneesmiddel. Zo moeten die patiënten niet nodeloos lang wachten op een behandeling. Voor het opstellen van die lijst heeft het KCE nu een nieuwe methode ontwikkeld. Eentje die ook rekening houdt met de inbreng van burgers en patiënten. Zo zal die lijst met ziektes niet langer enkel gebaseerd zijn op wat er in de pijplijn van de farmabedrijven zit.

Levenskwaliteit belangrijker dan levensduur

Maar welke accenten leggen patiënten nu? Uit eerdere studies bleek dat ze de invloed van een geneesmiddel op de levenskwaliteit belangrijker vinden dan die op de levensduur. Ook het psychosociale welzijn van de patiënt en de invloed van zijn ziekte op de levenskwaliteit van zijn naaste omgeving zijn cruciaal. Het RIZIV heeft deze nieuwe methode positief onthaald en zal ze gebruiken voor hun lijst met onbeantwoorde medische behoeften. Het KCE hoopt dan ook dat ze binnenkort zal worden uitgebreid naar alle terugbetalingsbeslissingen.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor