Nieuwsbericht

Steeds meer zelfstandigen zijn langdurig ziek

Het aantal langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen is sinds 2011 met 11% gestegen. Vooral de toename van het aantal psychische problemen valt daarbij op. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. 

Langer dan 6 maanden ‘out’

De afgelopen 5 jaar is het aantal langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen toegenomen met 11%. Het gaat om zelfstandigen die langer dan 6 maanden ‘out’ zijn. De belangrijkste oorzaak zijn nog altijd spier- en wervelaandoeningen, maar vooral de stijging van het aantal psychische problemen bij zelfstandigen valt op. In 2010 kampte 19,32% van het aantal langdurig zieke zelfstandigen met een geestelijke ziekte, maar in 2015 ging het al om 21,48%. Een derde belangrijke oorzaak zijn de hart- en vaatziekten: 11,07% van de langdurig zieke zelfstandigen kampt met een dergelijke aandoening. 

Geen preventieluik voor zelfstandigen

Momenteel bestaat er nog geen luik rond preventie en welzijn binnen het sociaal statuut van zelfstandigen. De overheid werkt momenteel aan een re-integratietraject om langdurig zieke werknemers aan een (aangepaste) job te helpen. Daarna volgen dergelijke trajecten voor vastbenoemde ambtenaren en zelfstandigen. Eerder maakte de overheid al werk van een uitgebreider en flexibeler moederschapsverlof voor zelfstandigen.

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor