Nieuwsbericht

Steeds meer skiongevallen bij begin vakantie

Tijdens de krokusvakantie zullen vele Belgen weer massaal de skilatten aanbinden. Voor velen stopt de sneeuwpret echter al snel. 38% van de skiongevallen vindt plaats tijdens de eerste vakantiedagen. En als een repatriëring noodzakelijk is, gebeurt dat meer en meer met de ligtaxi in plaats van met het vliegtuig!

In 2015 gebeurde 38% van de skiongevallen tijdens de eerste dagen van de krokusvakantie. Dat aantal is de afgelopen jaren enkel toegenomen. Ook dit jaar zal Mediphone Assist, de bijstandscentrale van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, de handen vol hebben. Maar waarom eindigt het skiplezier voor zoveel landgenoten zo abrupt?

Slecht voorbereid en overmoedig

Een goed voorbereide skiër is er twee waard. Wie zich fysiek niet klaarstoomt voor uren skiplezier en niet de nodige stretchoefeningen doet, heeft 75% meer kans op een ongeval met bijhorende blessure. Tijdens het skiën belast je bepaalde spieren en gewrichten helemaal anders dan in het dagelijkse leven. Twee maanden voor het vertrek beginnen met regelmatige fysieke oefeningen is geen overbodige luxe.

Ook overmoed kan noodlottige gevolgen hebben. Sommigen kiezen een skipiste die niet op maat is van hun skicapaciteiten en lopen zo een groter risico op een ongeval. “Wie zich bovendien buiten de skipiste waagt, zal niet gedekt worden door de meeste verzekeraars. Dan moet hij de kosten voor de redding en de repatriëring en de medische kosten uit eigen zak betalen”, zegt Christian Horemans, expert Internationale Zaken bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

De ligtaxi, snel en praktisch…

Een repatriëring met het vliegtuig is niet zo handig en snel als het klinkt. Vele skigebieden liggen ver van een luchthaven. Bovendien kunnen low cost-vliegtuigmaatschappijen en kleinere luchthavens vaak geen medische dienstverlening garanderen. Daar komt nog eens bij dat vele maatschappijen niet rechtstreeks naar Brussel vliegen, waardoor bijkomend ambulancevervoer vanuit Nederland of Duitsland nodig is. 

Repatriëringen van onfortuinlijke skiërs gebeuren daarom steeds vaker met ligtaxi’s. Op die manier hebben de skiërs extra plaats en kunnen ze reizen met een gestrekt been. “75% van de repatriëringen uit de skigebieden gebeurt vandaag met een ligtaxi. Die brengt de patiënt naar huis zonder wachttijden of overstappen”, verduidelijkt Horemans. “Bovendien is de repatriëring met een vliegtuig amper sneller.”   

Wat moet je doen bij een skiongeval?

“Bel zo snel mogelijk de bijstandscentrale van je ziekenfonds”, beveelt Horemans aan. “Dat telefoonnummer staat op de achterkant van de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Het medische team van de bijstandscentrale zal met de lokale arts overleggen en de beste medische aanpak proberen te garanderen.” Heb je nog geen EZVK? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan voor je vertrek. Meer info + aanvragen doe je hier.


Reisverzekering skiën

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Jouw ziekenfonds in een notendop

Jouw ziekenfonds in een notendop

Blog 26 januari 2016

Wat betekent een ziekenfonds precies voor jou? Hoewel het een verplicht gegeven is in België, speelt een ziekenfonds een onmisbare rol bij verschillende levensgebeurtenissen. Daarom is het belangrijk om hierin de juiste keuze te maken.

De zorgverzekering: ook in 2016 een verplicht gegeven

De zorgverzekering: ook in 2016 een verplicht gegeven

Blog 21 december 2015

Investeer in 2016 dankzij de zorgverzekering in een zorgeloze toekomst. Onverwachte gebeurtenissen kunnen je leven op zijn kop zetten. De sociale dienstverlening van Partena Ziekenfonds helpt zoeken naar een oplossing op maat van je behoeften. Dit gaat van thuiszorg, poetshulp, warme maaltijden, thuisverpleging, woningaanpassing, en hulpmiddelen die je helpen zelfstandig te wonen.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor