Nieuwsbericht

Patiëntvriendelijk akkoord tussen ziekenfondsen en artsen rond borstreconstructies

De verplichte ziekteverzekering betaalt een borstreconstructie met eigen weefsel om medische redenen terug. Door hoge supplementen van sommige artsen moeten patiëntes zelf echter ook vaak diep in de geldbuidel tasten. Een nieuw akkoord tussen ziekenfondsen en artsen brengt daar nu verandering in.

Geen supplementen meer in meerpersoonskamers

Jaarlijks ondergaan meer dan 2.000 vrouwen een borstreconstructie om medische redenen (kanker, genetisch risico, …). De verplichte ziekteverzekering betaalt die ingreep terug, maar door hoge supplementen van sommige artsen moeten patiëntes ook vaak een flink bedrag ophoesten. Een nieuw patiëntvriendelijk akkoord tussen ziekenfondsen en artsen met 6 principes moet daar paal en perk aan stellen. Zo mogen artsen bv. geen supplementen meer aanrekenen in meerpersoonskamers. De plastisch chirurgen moeten ook de keuzevrijheid voor het kamertype respecteren en de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers zijn nu geplafonneerd op 100%. 

Ziekenfondsen volgen akkoord op

De ziekenfondsen zullen de gemaakte afspraken in dit akkoord nauwgezet opvolgen. Daarnaast zullen ze ook duidelijk informeren over de ziekenhuizen die niet toetreden tot dit akkoord. In deze ziekenhuizen bestaat namelijk het risico dat patiëntes toch torenhoge supplementen aangerekend krijgen. Daarom zullen de ziekenfondsen deze ziekenhuizen kenbaar maken aan zowel patiëntes, huisartsen als specialisten. 

Meer info!

Ontdek het volledige persbericht op de site van het InterMutualistisch Agentschap (IMA)! 

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2018?

Nieuwsberichten 12 januari 2018

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor