Nieuwsbericht

Huisartsentekort in meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten

In 56% van de Vlaamse gemeenten heerst een tekort aan huisartsen. Dat betekent dat er minder dan 9 huisartsen per 10.000 inwoners zijn (of 12 in dunbevolkte gebieden). Dat blijkt uit een nieuwe lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Lichte stijging ten opzichte van 2015

In 2015 waren nog 168 van de 308 Vlaamse gemeenten ‘huisartsenarm’. Dat aantal is nu gestegen tot 183. Maar wat betekent ‘huisartsenarm’ nu? Volgens de overheid is een gebied huisartsenarm als er minder dan 9 huisartsen per 10.000 inwoners zijn, of minder dan 12 in dunbevolkte gebieden. In die laatste zones zijn de afstanden namelijk groter. De gemeentes met een huisartsentekort zijn trouwens niet allemaal landelijke gebieden, ook in de centrumsteden zijn er op sommige plaatsen tekorten.

Volstaat de aanmoedigingspremie?

Als huisartsen zich in een huisartsenarme zone vestigen, hebben ze recht op een aanmoedigingspremie van 20.000 euro, plus een renteloze lening van 15.000 euro. Vlaams Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen wil nu onderzoeken of die aanmoedigingspremie wel volstaat om huisartsen te lokken. "Goed georganiseerde wachtdiensten en het bestaan van groepspraktijken zijn vaak meer bepalende factoren dan een vestigingspremie", klinkt het bij het kabinet Vandeurzen.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Oude modellen doktersbriefjes niet langer geldig vanaf 1 juli 2017

Nieuwsberichten 15 juni 2017

Vanaf 1 juli 2017 mogen zorgverleners zoals artsen, tandartsen, kinesisten of logopedisten geen oude getuigschriften voor verstrekte hulp (doktersbriefjes) meer gebruiken. Vanaf dan zijn enkel nog de nieuwe modellen geldig. Let er dus op dat je zorgverlener je zo’n nieuw getuigschrift bezorgt. Anders loop je het risico om geen terugbetaling te krijgen! De oude modellen – uitgeschreven door je arts vóór 1 juli 2017 – kan je wel nog ná 1 juli aan ons bezorgen. Deze zullen probleemloos terugbetaald worden.

Welke geneesmiddelen zitten in de pijplijn

Nieuwsberichten 22 mei 2017

Welke nieuwe, veelbelovende geneesmiddelen zitten in de pijplijn? En zijn die hun geld wel waard? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelt een speciale eenheid voor die het allemaal nagaat. Dat kan deelnemende landen helpen om de prijs van medicijnen zo laag mogelijk te houden.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor