Nieuwsbericht

Huisartsentekort in meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten

In 56% van de Vlaamse gemeenten heerst een tekort aan huisartsen. Dat betekent dat er minder dan 9 huisartsen per 10.000 inwoners zijn (of 12 in dunbevolkte gebieden). Dat blijkt uit een nieuwe lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Lichte stijging ten opzichte van 2015

In 2015 waren nog 168 van de 308 Vlaamse gemeenten ‘huisartsenarm’. Dat aantal is nu gestegen tot 183. Maar wat betekent ‘huisartsenarm’ nu? Volgens de overheid is een gebied huisartsenarm als er minder dan 9 huisartsen per 10.000 inwoners zijn, of minder dan 12 in dunbevolkte gebieden. In die laatste zones zijn de afstanden namelijk groter. De gemeentes met een huisartsentekort zijn trouwens niet allemaal landelijke gebieden, ook in de centrumsteden zijn er op sommige plaatsen tekorten.

Volstaat de aanmoedigingspremie?

Als huisartsen zich in een huisartsenarme zone vestigen, hebben ze recht op een aanmoedigingspremie van 20.000 euro, plus een renteloze lening van 15.000 euro. Vlaams Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen wil nu onderzoeken of die aanmoedigingspremie wel volstaat om huisartsen te lokken. "Goed georganiseerde wachtdiensten en het bestaan van groepspraktijken zijn vaak meer bepalende factoren dan een vestigingspremie", klinkt het bij het kabinet Vandeurzen.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor