Nieuwsbericht

Gebruik verslavende pijnstillers verdubbeld op 10 jaar

Het gebruik van opioïde pijnstillers is op minder dan 10 jaar tijd verdubbeld in ons land. Dat schrijft het wetenschappelijke magazine Eos, op basis van cijfers van het RIZIV. 

Effectief, maar zeer verslavend

Het aantal dosissen opioïde pijnstillers steeg van 31 miljoen in 2005 naar ruim 65 miljoen in 2014. Het gaat om morfineachtige stoffen die verwant zijn met heroïne. Die pijnstillers zijn erg effectief, maar tegelijkertijd heel verslavend.

Zo eisen ze in de VS meer doden dan heroïne en cocaïne samen. Onder meer popster Prince overleed aan het gebruik van opioïde pijnstillers. De middelen hebben vooral een meerwaarde bij bv. kankerpatiënten of mensen met zware gewrichts- en botpijnen. 

Te vaak te sterke pijnstillers

“Campagnes over optimale pijnbestrijding leiden ertoe dat artsen makkelijker sterkere middelen voorschrijven”, zegt Bart Morlion, pijnspecialist aan het UZ Leuven. “Opioïden zijn lange tijd te weinig gebruikt, maar nu is de slinger in de andere richting doorgeslagen.”

Uit de cijfers blijkt voorlopig wel niet dat het aantal mensen met een verslaving aan pijnstillers stijgt. Al betekent dat volgens de experten niet noodzakelijk dat er geen probleem is, want het is mogelijk dat mensen met zo’n verslaving de weg naar de gepaste hulpverlening niet vinden.
 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor