Nieuwsbericht

Gebruik verslavende pijnstillers verdubbeld op 10 jaar

Het gebruik van opioïde pijnstillers is op minder dan 10 jaar tijd verdubbeld in ons land. Dat schrijft het wetenschappelijke magazine Eos, op basis van cijfers van het RIZIV. 

Effectief, maar zeer verslavend

Het aantal dosissen opioïde pijnstillers steeg van 31 miljoen in 2005 naar ruim 65 miljoen in 2014. Het gaat om morfineachtige stoffen die verwant zijn met heroïne. Die pijnstillers zijn erg effectief, maar tegelijkertijd heel verslavend.

Zo eisen ze in de VS meer doden dan heroïne en cocaïne samen. Onder meer popster Prince overleed aan het gebruik van opioïde pijnstillers. De middelen hebben vooral een meerwaarde bij bv. kankerpatiënten of mensen met zware gewrichts- en botpijnen. 

Te vaak te sterke pijnstillers

“Campagnes over optimale pijnbestrijding leiden ertoe dat artsen makkelijker sterkere middelen voorschrijven”, zegt Bart Morlion, pijnspecialist aan het UZ Leuven. “Opioïden zijn lange tijd te weinig gebruikt, maar nu is de slinger in de andere richting doorgeslagen.”

Uit de cijfers blijkt voorlopig wel niet dat het aantal mensen met een verslaving aan pijnstillers stijgt. Al betekent dat volgens de experten niet noodzakelijk dat er geen probleem is, want het is mogelijk dat mensen met zo’n verslaving de weg naar de gepaste hulpverlening niet vinden.
 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Week van het hart in het teken van therapietrouw

Nieuwsberichten 27 september 2016

Bijna de helft van de rokers blijft roken na een hartinfarct, 15% van de hartpatiënten neemt de voorgeschreven dosis van z’n geneesmiddel niet, …: er is nog werk aan de preventie van hart- en vaatziekten bij de Belgen. Daarom staat de nieuwe Week van het Hart (van 26/09 tot 2/10) helemaal in het teken van therapietrouw. 

Wat als alle A's, O's en B's verdwenen

Wat als alle A's, O's en B's verdwenen

Nieuwsberichten 16 augustus 2016

Het is je misschien al opgevallen... In het logo van Partena zijn sinds enkele dagen de a's verdwenen. Ook 'de gezonde reflex' moet eraan geloven. Daar werd de o geschrapt. Waarom? Er is een gemene deler: alle uitgegomde letters staan voor een bloedgroep. En ze zijn van levensbelang.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor