Nieuwsbericht

Borstreconstructie na kanker: wat is een redelijk ereloon voor plastisch chirurgen?

14 à 20% van de vrouwen kiezen na een borstoperatie voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Plastisch chirurgen rekenen voor deze ingreep echter hoge ‘esthetische supplementen’ aan. Om dit moeilijke vraagstuk op te lossen, vraagt het KCE om een globale herevaluatie van de medische erelonen.

Vergoeding RIZIV te laag?

De ziekteverzekering betaalt een borstreconstructie met eigen weefsel terug. Volgens de plastisch chirurgen is deze vergoeding van het RIZIV echter te laag in verhouding tot de complexiteit van de ingreep. Daarom rekenen ze bijkomende ‘esthetische supplementen’ aan, die volgens een onderzoek van de Vlaamse Liga tegen Kanker gemiddeld 2.620 euro bedragen. 


Het RIZIV vroeg daarom aan het KCE om cijfergegevens op basis van de objectieve tijdmeting van de operatieduur. Die kunnen dan dienen als basis voor een eventuele herziening van de RIZIV-vergoeding.

Nood aan algemene herevalutie van de erelonen

Het grote probleem bij deze discussie is het ontbreken van een basis-uurtarief dat algemeen wordt aanvaard. Het KCE werkte verschillende scenario’s uit, gebaseerd op hypothetische uurtarieven, maar die manier van berekenen is slechts een tijdelijke oplossing. Het KCE vraagt daarom nogmaals om een globale herevaluatie van alle medische erelonen, zoals de organisatie eerder al deed in het kader van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering.

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

1 op de 4 werknemers in burn-out staat in contact met moeilijke mensen

Nieuwsberichten 9 november 2017

Personen die constant in contact staan met ‘moeilijke’ mensen (klanten, patiënten, leerlingen) hebben meer kans op een burn-out. Denk maar aan verzorgend personeel, leerkrachten en medewerkers van klantendiensten. Zij gaan twee keer zo vaak naar een psychiater. De oorzaak? Ze moeten hun emoties altijd onder controle houden in een stresserende professionele context, zonder de erkenning die ze daarvoor verdienen. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor