Nieuwsbericht

Antipsychotica te vaak voorgeschreven zonder duidelijke diagnose

Antipsychotica worden vaak voorgeschreven aan patiënten zonder een ernstige geestelijke aandoening als depressie, schizofrenie of een psychose. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Londen.

Wat zijn antipsychotica?

Antipsychotica worden gebruikt voor de behandeling van manische depressie, schizofrenie en psychoses. Ze onderdrukken namelijk de hallucinaties, waanbeelden en extreme stemmingsstoornissen die met deze mentale ziektes gepaard gaan. Deze geneesmiddelen kunnen wel ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder rusteloosheid, gewichtstoename en diabetes. Daarom moeten ze in principe voorbehouden worden voor ernstige mentale ziektes, maar de onderzoekers aan de universiteit van Londen hebben aangetoond dat ze ook vaak voorgeschreven worden voor andere problemen, waaronder onaangepast gedrag als agressie en zelfverwonding.

71% zonder duidelijke diagnose

De onderzoekers analyseerden de voorschriften van 571 Britse huisartsen voor 33.016 volwassenen met cognitieve problemen. Daaruit bleek dat 28% van hen antipsychotica kreeg toegediend. Van die groep hadden maar liefst 7 op de 10 patiënten geen duidelijke diagnose die dit gebruik verantwoordt. Heel wat mensen uit de bestudeerde groep vertoonden wel onaangepast gedrag als agressie en zelfverwonding en daarvan kreeg ongeveer de helft (47%) antipsychotica. Ook in ons land is het stijgende gebruik van psychofarmaca, waaronder antipsychotica, een probleem.
 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor