Nieuwsbericht

Aantal keizersneden varieert sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis

Het aantal keizersneden per Belgisch ziekenhuis varieert van 12% tot 33%. Dat blijkt uit de cijfers per materniteit die het Intermutualistisch Agentschap (IMA) bekendmaakte. Dat te grote verschil heeft onder meer te maken met de stijgende trend van de keizersnede ‘op verzoek’. 

Te grote verschillen tussen materniteiten

Het aantal keizersneden in ons land schommelt rond de 21%. Een aanvaardbaar cijfer in Europa, maar eentje dat toch best niet meer stijgt. Verontrustender zijn de grote verschillen tussen de Belgische ziekenhuizen. Het aantal keizersneden per materniteit varieert namelijk van 12% tot 33%. Soms is een zekere variabiliteit echter logisch. Denk maar aan de verwijscentra voor complexe gevallen of universitaire ziekenhuizen die meer keizersneden uitvoeren. Maar zelfs na uitzuivering van die cijfers blijven de verschillen tussen bepaalde materniteiten te groot. 

Meer en meer keizersneden ‘op verzoek’

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelde vast dat een keizersnede steeds vaker een routine wordt. Meer zelfs, toekomstige ouders vragen meer en meer naar een keizersnede om persoonlijke redenen én zonder medische noodzaak. Ook verloskundigen stellen soms een keizersnede voor, omdat de ingreep beter in hun agenda kan worden ingepast. Een gevaarlijke tendens, want er bestaat geen enkel bewijs dat een keizersnede zonder medische noodzaak een gezondheidsvoordeel oplevert voor moeder en/of kind. Steeds meer studies spreken zelfs over negatieve gevolgen op korte en lange termijn, bv. voor het verloop van een volgende zwangerschap. 


 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor