Nieuwsbericht

2 miljoen euro per jaar voor goed gesprek met kankerpatient na behandeling

Na hun behandeling voelen sommige kankerpatiënten zich een ‘afgehandeld dossier’. Dat blijkt uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker. Daarom gaat de overheid jaarlijks 2 miljoen euro vrijmaken voor een goed gesprek met de specialist na de kankerbehandeling. Deze nieuwe maatregel moet begin volgend jaar in werking treden.

Waslijst aan vragen na behandeling

Voor de diagnose van kanker kunnen de behandelende huisartsen en specialisten al een langdurige raadpleging aanrekenen. Maar ook na een kankerbehandeling heeft de patiënt nood aan een goed gesprek. Uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker blijkt namelijk dat patiënten vaak nog een waslijst aan vragen hebben over vermoeidheid, pijn, seksuele problemen, angst voor herval, depressieve gevoelens, … Momenteel maken lang niet alle specialisten voldoende tijd voor die belangrijke nazorg. 

Praten over toekomstige levenskwaliteit

Om aan deze situatie een mouw te passen, trekt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block jaarlijks 2 miljoen euro uit voor specialisten die wél tijd maken voor een goed gesprek na de behandeling over de toekomstige levenskwaliteit.

Zij zullen een honorarium van 44 euro kunnen aangeven bij de ziekteverzekering. De specialisten kunnen dat gesprek van minstens een halfuur één keer per jaar aanrekenen en dat tot 3 jaar na de behandeling. De patiënt zelf moet niets extra betalen. 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Elke generatie wordt allergischer

Nieuwsberichten 6 september 2018

Het aantal mensen met een allergie blijft stijgen en elke generatie wordt ook allergischer. Op 12 jaar tijd is het aantal terugbetaalde geneesmiddelen tegen allergieën bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het RIZIV waarover De Morgen bericht. 

Ook de veiligste pijnstiller kan gevaarlijk zijn

Nieuwsberichten 25 mei 2018

Dagelijks 7 à 8 pijnstillers van 1 gram gedurende 2 weken nam een jonge vrouw uit het Gentse tegen haar hevige tandpijn. Het gevolg was een levertransplantatie. Artsen vragen aan de apothekers om hun klanten goed te informeren over een correct gebruik van paracetamol (Dafalgan en Perdolan). Want ook de veiligste pijnstiller kan dus gevaarlijk zijn. 

300 kankerpatienten mogen kinderwens blijven koesteren

Nieuwsberichten 18 mei 2018

Sinds april 2017 krijgen kankerpatiënten ‘oncofreezing’ terugbetaald, zodat ze na hun behandeling toch nog aan kinderen kunnen beginnen. Ondertussen hebben al 303 patiënten gebruikgemaakt van deze regeling. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block onderzoekt of ze de terugbetaling kan uitbreiden naar andere patiënten. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor