Nieuwsbericht

1 op de 5 studenten loopt risico op depressie

1 op de 5 studenten die les volgen aan een universiteit of hogeschool loopt het risico op een depressie. Bovendien kampt 1 op de 7 ook daadwerkelijk met psychologische problemen. Dat blijkt uit een studie aan de KU Leuven waarover De Standaard bericht.

Ernstig probleem

Sinds het academiejaar 2012-2013 volgde professor Ronny Bruffaerts van de KU Leuven duizenden studenten op. De resultaten zijn frappant. Maar liefst 1 op de 5 studenten loopt het risico op een depressie. Daarnaast kampt 1 op de 7 daadwerkelijk met psychologische stoornissen en 1 op de 20 denkt soms aan zelfdoding. Ter vergelijking: bij de totale bevolking heeft 13% kans op een depressie. Bovendien slepen deze mentale problemen vaak lang aan. “75% van de studenten die in hun eerste jaar met zelfmoordgedachten kampte, heeft die nog in het laatste jaar”, zegt Bruffaerts.

Overstap middelbaar naar hoger onderwijs

Deze grotere kans op psychologische problemen is vaak te wijten aan de overstap van het middelbaar naar het hoger onderwijs. Die gaat gepaard met belangrijke uitdagingen en een grote druk om te presteren. Bruffaerts benadrukt daarom het belang van een goede behandeling. De KU Leuven heeft alvast ‘MindMates’ in het leven geroepen, een project dat studenten moet aanzetten om te waken over elkaars mentale gezondheid.
 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor