Blog

Zorgeloos op reis met de Europese Ziekteverzekeringskaart

Vertrek jij binnenkort op vakantie? Trek je er goed voorbereid tussenuit met de Europese Ziekteverzekeringskaart. Waarvoor dient deze kaart? In welke landen is ze geldig? En waar kan je de kaart aanvragen? Dat ontdek je in deze blog.

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Ook op vakantie moet je voorbereid zijn op mogelijke ongevallen. De Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) helpt je goed op weg naar een zorgeloze vakantie.

De Europese Ziekteverzekeringskaart: wat is het?

Op je reisbestemming levert de EZVK het bewijs dat je in België in orde bent met je wettelijke ziekteverzekering. Als je dan medische zorgen nodig hebt, betaal je enkel het remgeld. Het overige bedrag wordt via de EZVK gefactureerd aan je ziekenfonds.

Indien je binnen de 48 uur na je medische verzorging of ziekenhuisopname contact opneemt met Mediphone Assist, krijg je in sommige gevallen ook nog eens je remgeld terugbetaald. Dat kan echter alleen indien je in orde bent met je ziekenfondsbijdragen! Let wel dat het dan voornamelijk om dringende of echt noodzakelijke zorgen moet gaan. 

Hoe vraag ik mijn EZVK aan?

De Europese Ziekteverzekeringskaart kun je gratis bij Partena Ziekenfonds aanvragen via het Onlinekantoor. Doe het wel tijdig – ten minste twee weken voor je vertrek. De kaart is niet verplicht, maar ze zorgt er wel voor dat je je bij een medische noodsituatie in het buitenland minder zorgen hoeft te maken over het papierwerk én het prijskaartje.

Waar is de EZVK geldig?

In de volgende landen kun je gebruik maken van de kaart: Algerije, Australië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Turkije, Tunesië, Zwitserland en alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER): België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, IJsland, Italië, Hongarije, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Het kan zijn dat er wijzigingen in bovenstaande opsomming plaatsvinden. Raadpleeg daarom net voor je vertrek het overzicht op onze website.

Nog belangrijk om te weten?

  • Privéziekenhuizen of -zorgverstrekkers aanvaarden de EZVK niet. In dat geval betaal je de kosten ter plekke en breng je bij je terugkeer in België de nodige documenten en facturen binnen bij Partena Ziekenfonds. Onze dienst Dringende Zorgen Buitenland regelt de terugbetaling.
  • Voor een verblijf in landen waar de EZVK niet geldig is (de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zuid-Afrika, …) sluit je het best een extra verzekering af met een goede dekking. Geen overbodige luxe als je weet dat een dagverblijf in een Amerikaans ziekenhuis al snel 5.000 euro kost.
  • Opgelet als je naar Australië reist: registreer je in het dichtstbijzijnde Medicare-kantoor. Op vertoon van je paspoort en je EZVK ontvang je een ‘Medicare Card’. Als je gezondheidszorg nodig hebt, dan kun je rechtstreeks naar de dokter, het ziekenhuis of de apotheek gaan, de volledige gevraagde som betalen en de terugbetaling aan een Medicare-kantoor vragen. Heb je ter plaatse geen terugbetaling gevraagd, dan krijg je enkel de hospitalisatiefacturen (minstens 1 overnachting) terugbetaald bij terugkeer in België.


Tips voor een zorgeloze vakantie

 
Europese Ziekteverzekeringskaart

Dossier vakantie

Gezonde reistips, vakanties en
zomerkampen met ledenkorting,
en alle info over onze reisbijstandsverzekering.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Dyscalculie

Dyscalculie

Blog 7 oktober 2016

2 x 2 = 4? Dyscalculie is een rekenstoornis die voorkomt bij kinderen en volwassenen. Hoewel maal- en deeltafels, optellen en aftrekken, breuken en meetkunde voor de meeste kinderen na een tijdje een automatisme worden, blijft dit voor kinderen met dyscalculie een erg moeilijke materie.

Slim genieten van de zon doe je zo

Slim genieten van de zon doe je zo

Blog 4 oktober 2015

Zonlicht is bevorderlijk voor het gemoed. Bij wintermoeheid of herfstblues is het aan te raden om zoveel mogelijk licht op te zoeken. Op die manier maak je meer cortisol aan, een hormoon dat voor energie zorgt. Maar hoe geniet je op een verantwoorde manier van de zon?

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Hoe klant worden? Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor