Blog

Is het laten trekken van je wijsheidstanden noodzakelijk?

Je wijsheidstanden komen meestal door tussen het 18de en 25ste levensjaar. Hoewel het geen pretje is om deze wijsheidstanden te laten trekken, is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Hoe dit gebeurt, waarom en waar, dat lees je in deze blog.

Waarom moet je je wijsheidstanden laten trekken?

Je laat je wijsheidstanden trekken omdat ze in meer dan de helft van de gevallen problemen veroorzaken. Soms kunnen je wijsheidstanden niet doorbreken waardoor ze dus scheef in je kaak gaan zitten en pijn veroorzaken. Het is ook mogelijk dat van de wijsheidstand slechts een gedeelte doorbreekt waardoor het moeilijk is om dit stukje tand te poetsen. Dit kan leiden tot infecties of schade aan andere tanden. Of het kan zijn dat je tandenrij in een andere positie gaat staan doordat de wijsheidstanden tegen de overige tanden gaan duwen tijdens het doorkomen. En daardoor ook het werk van je beugel en orthodontist teniet doen. Download ook onze handige infogids over orthodontie en tandcorrecties.


In geval van pijn of andere problemen kun je je wijsheidstanden dus best laten trekken. De tandarts of de orthodontist kunnen je ook aanraden om je wijsheidstanden preventief te laten trekken omdat ze anders op latere leeftijd toch problemen zullen gaan veroorzaken.

Door wie en hoe kun je je wijsheidstanden laten trekken?

Je kunt je wijsheidstanden laten trekken door een kaakchirurg of door een tandarts. Op basis van een röntgenfoto schatten ze in wat de impact van de ingreep zal zijn. Je kunt ervoor kiezen om slechts één of twee wijsheidstanden per keer te laten trekken. Dit gebeurt dan via plaatselijke verdoving. Je kunt er ook voor opteren om al je wijsheidstanden tegelijk te laten trekken onder volledige narcose in het ziekenhuis.

Heeft het zin om je wijsheidstanden preventief te laten trekken?

Zeker en vast! Als de kaakchirurg of de tandarts je aanraadt om je wijsheidstanden preventief te laten trekken, kun je dit maar beter doen. Hoe jonger je bent wanneer de tanden getrokken worden, hoe sneller en minder pijnlijk het herstel. 

Hoe zit het met de pijn en zwelling achteraf?

Dit hangt een beetje van persoon tot persoon af. Het kan zijn dat je kaken wat gaan zwellen, de zogenaamde ‘hamsterwangen’. Het beste wat je kunt doen om die zwelling tegen te gaan is voldoende ijs leggen. Om de pijn te verzachten na het trekken van je wijsheidstanden neem je best de voorgeschreven pijnstillers. Ook eten kan pijn veroorzaken na het laten trekken van je wijsheidstanden. Probeer daarom om, zeker de eerste dagen, vloeibaar voedsel te eten zoals soep, pudding of puree. Uiteindelijk valt het al bij al best mee. Na een dag of drie is de meeste pijn weg en voel je je weer de oude!

Partena Ziekenfonds en de terugbetaling

Over de prijs van het laten trekken van je wijsheidstanden moet je je alleszins geen zorgen maken. Als je een tandverzekering hebt bij Partena Ziekenfonds, krijg je een deel van je tandartsbezoek terugbetaald. Ook als je ervoor kiest om je wijsheidstanden in het ziekenhuis te laten trekken geniet je een terugbetaling. Als je aangesloten bent bij één van onze hospitalisatieverzekeringen worden de kosten van je ziekenhuisopname gedekt!

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in onze gratis gids met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Orthodontie-tandcorrecties

 Wijsheidstanden laten trekken

Dossier tanden

Lees meer over tanden poetsen, tandcorrecties, terugbetalingen,
en onze tandverzekering.

Waarom Dentalia Plus

Waarom Dentalia Plus?

Video

Geniet met Dentalia Plus van terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon per jaar! Onze medewerker vertelt je meer.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Esthetische tandheelkunde: wat is het en krijg je het vergoed?

Blog 22 mei 2018

 
Met esthetische tandheelkunde bedoelen we behandelingen die er primair op gericht zijn om je glimlach mooier te maken. Denk aan het bleken van tanden, het plaatsen van facings op je tanden of een tandbrug. Esthetische tandheelkunde wordt niet vergoed door de wettelijke ziekteverzekering en ook niet door onze aanvullende tandverzekering Dentalia Plus. 

Terugbetaling tandprothese vanaf 50 jaar

Terugbetaling tandprothese vanaf 50 jaar

Blog 9 mei 2018

Vanaf 50 jaar geniet je een wettelijke terugbetaling voor een tandprothese. Deze wettelijke terugbetaling geldt echter enkel voor uitneembare tandprothesen. Het bedrag van de terugbetaling hangt daarnaast af van verschillende factoren. Lees hieronder welke voorwaarden van toepassing zijn. 

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk
ziekenfonds dat bereikbaar is, waar en wanneer het jóu past!


Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena