Blog

Reuma, wat is dat eigenlijk?

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving met ‘reuma’. Reuma is echter niet zomaar een aandoening, het is een verzamelnaam. De term reuma gebruikt men voor zo’n 200 verschillende ziekten. Om je meer inzicht te geven in deze complexe ziekte bespreken we hier de algemene symptomen van reuma samen met de meest voorkomende soorten reuma. 

Symptomen van reuma

Reuma is de verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die ongemak veroorzaken aan gewrichten, pezen en spieren. De symptomen van reuma kunnen pijn zijn, maar ook stramheid. Soms veroorzaakt reuma ook algemene verschijnselen als koorts of extreme vermoeidheid. Reumaklachten kunnen banaal zijn en in sommige gevallen spontaan verdwijnen of verbeteren met een eenvoudig medicijn. Maar het kan ook anders: ongeveer 1 op de 10 personen kampt met een aanslepende vorm van spier- of gewrichtsreuma, met dagelijkse klachten en risico op gewrichtsvervorming.

Verschillende soorten reuma

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen vier soorten reuma:

 1. Artrose, ook wel slijtagereuma genoemd

 2. Artritis, ook gekend als ontstekingsreuma

 3. De weke-delen reuma’s

 4. Reuma’s van het bot

Hieronder bespreken we het verschil tussen deze vier soorten reuma’s en gaan we wat dieper in op de meest voorkomende verschijningsvormen van elke reumasoort en hun specifieke symptomen.

 1. Artrose

  Artrose is een slijtagereuma. Het is een van de meest voorkomende gewrichtsproblemen en heeft te maken met kraakbeenverlies. Op de plaats waar twee botten met elkaar in contact komen en een gewricht vormen (een schouder, een heup, een knie…), is het contactoppervlak van beide botten bedekt met een laagje wit glanzend kraakbeen.

  Dat kraakbeen heeft een schokdempende functie en beschermt het bot. Door artrose verliest het kraakbeen zijn gladde oppervlak, wordt het dunner en onregelmatig. Artrose komt vooral voor bij oudere personen, maar kan ook op jongere leeftijd ontstaan, zoals bijvoorbeeld na een sportletsel.
 2. Artritis

  Ontstekingsreuma of artritis verwijst naar gewrichtsaandoeningen die aanleiding geven tot gewrichtsontsteking. Artritis kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij kinderen. Bij artritis raakt het gewrichtsmembraan, dat aan de binnenkant van een gewricht zit, ontstoken en scheidt het vocht af dat in de gewrichtsholte terechtkomt.

  Daardoor zwelt het gewricht op, voelt het stram aan en doet het pijn. We kennen vele vormen van artritis, de bekendste zijn jichtreumatoïde artritispsoriasis-artritis en spondylitis ankylosans (ziekte van Bechterew). Hieronder gaan we wat dieper in op de meest voorkomende vormen van artritis: 
  • Jicht

  • Een jichtopstoot ontstaat meestal ter hoogte van de grote teen. Een aantal risicofactoren kunnen jicht veroorzaken: zwaarlijvigheid, een te hoog vetgehalte in het bloed, een bourgondische levensstijl en regelmatig alcoholgebruik.

  • Psoriasisreuma of psoriasis-artritis

  • Psoriasis geeft aanleiding tot schilferende huidletseltjes op de ellebogen, de knieën, de behaarde hoofdhuid of andere plaatsen. Bij ongeveer 1 op de 5 psoriasislijders gaat de huidaandoening gepaard met een vorm van psoriasisreuma of psoriasisartritis.

  • De ziekte van Bechterew (spondylitis ankylosans)

  • Deze ontstekingsreuma ontwikkelt zich meestal vanaf jongvolwassen leeftijd. Kenmerkend zijn nachtelijke rugpijn en uitgesproken ochtendstramheid. Mannen hebben meer last van deze vorm van reuma dan vrouwen. En er is vaak ook een erfelijke factor. De ziekte veroorzaakt pijn en zorgt voor een minder beweeglijke rug. De klassieke behandeling bestaat uit een combinatie van ontstekingsremmers en intensieve oefentherapie. In ernstige gevallen kunnen ook efficiënte medicijnen nuttig zijn, de zogenaamde biologicals.

  • Reumatoïde artritis

   Reumatoïde artritis is een chronische progressieve gewrichtsaandoening. Vormen van reumatoïde artritis zijn de auto-immuunziekte Lupus, de reumatische systeemziekte sclerodermie, de ontstekingsreuma juveniele artritis die voorkomt bij kinderen jonger dan 16 jaar, polymyalgia reumatica, een vorm van reuma die mensen ouder dan 55 jaar treft.

  • Het verschil tussen artritis en artrose

  • Artritispijn verschilt van artrosepijn: een persoon met artritis heeft vooral pijn in rust, bijvoorbeeld ’s nachts. ‘s Ochtends voelt hij of zij een uitgesproken stramheid die pas na enkele uren verbetert. Artrosepijn neemt veeleer toe bij belasting.

 3. Weke-delen reuma’s

  Weke-delen reuma’s komen voor buiten de gewrichten. Dit soort reuma komt voor in de spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. Een veel voorkomende vorm van weke-delen reuma is fibromyalgie
  • Fibromyalgie

   Deze aandoening is chronisch en zit verspreid over het hele lichaam. Fibromyalgiepatiënten ondervinden hevigepijnklachten en vaak gaat deze chronische pijn gepaard met ergevermoeidheid. Deze ziekte wordt vooral ondersteunend behandeld: pijnstillers, massage of oefentherapie.
 4. Reuma’s van het bot

  Bij de reuma’s van het bot zijn er niet altijd afwijkingen in het bloed zoals bij andere reuma’s wel het geval is. Vaak zijn deze vormen van reuma dan ook te behandelen met medicijnen. De meest voorkomende vorm van reuma van het bot is osteoporose.

  • Osteoporose

  • Bij osteoporose zijn de botten brozer en breekbaarder. Vooral bij vrouwen na de menopauze is osteoporose een veelvoorkomend probleem. Een aantal factoren verhogen het risico op osteoporose: erfelijke aanleg, hormonale afwijkingen, lage kalkinname, roken, alcoholgebruik, beperkte lichaamsbeweging of langdurig gebruik van cortisone.

   De aanpak van osteoporose begint bij preventie. Het gaat om factoren die je zelf in de hand hebt: lichaamsbeweging, inname van zuivelproducten (de belangrijkste leveranciers van calcium) of het vermijden van schadelijke stoffen.

Medicijnen voor reuma 

Voor ernstige vormen van reuma kunnen zeer gesofisticeerde medicijnen, de zogenaamde biologicals, worden voorgeschreven. Ze worden zo genoemd omdat ze bestaan uit zowel biologische stoffen als antilichamen. Ze zijn gemaakt om heel precies op hun doel af te gaan. Biologicals kunnen ontstekingen krachtig en snel onderdrukken.

Meer weten over reuma? 

Wil je meer weten over de symptomen van reuma en de verschillende verschijningsvormen van deze ziekte? Lees dan het boek ‘Reumapositief, anders omgaan met een chronische aandoening’ van Professor Filip De Keyser en apotheker Heidi Van de Keere, uitgegeven bij Lannoo.

 

wat is reuma

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wat is MS?

Wat is MS?

Blog 14 augustus 2018

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte. 

Wat is het BRCA-gen?

Wat is het BRCA-gen?

Blog 26 juli 2018

Het BRCA1 en BRCA2-gen worden ook wel het borstkankergen genoemd. Een mutatie in deze genen zorgt namelijk voor een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker. Lees hieronder wat het BRCA-gen precies is, hoe je kunt bepalen of jij deze genmutatie meedraagt en welke stappen je kunt ondernemen als je drager blijkt te zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor