Blog

Verbrand door de zon? 7 tips om je huid te herstellen

Verbranden door de zon gebeurt soms sneller dan je zelf denkt. Je gaat even in de tuin werken of de kindjes spelen buiten in het zwembad terwijl de zon ongenadig straalt aan de hemel. Voor je het weet heb je wat kleur te pakken. Dat kan een mooi gebruinde tint zijn maar ook een rode... 

Wanneer ben je verbrand door de zon?

Eén van de eerste symptomen van zonnebrand is een rode huid. Later kan de huid pijnlijk en warm aanvoelen, zwellen en er kunnen zelfs blaren op de verbrande huid ontstaan. Zonnebrand kan zich nog tot 24 uur lang blijven ontwikkelen. Al deze factoren kunnen ook apart en in verschillende combinaties optreden. Je loopt zonnebrand op doordat je te lang en onbeschermd in de zon bent geweest. Hoe snel je verbrandt, hangt af van je huidtype. Wil je weten welk huidtype je hebt? Doe dan de test van Kom Op Tegen Kanker. 

Vier types zonnebrand

 • Graad 1
  Je huid is lichtrood na blootstelling aan de zon. Deze roodheid verdwijnt na één tot drie dagen zonder dat de huid afschilfert.
 • Graad 2 
  Je hebt een rode huid en deze voelt pijnlijk aan. De roodheid verdwijnt na ongeveer drie dagen en de huid kan licht afschilferen. Als gevolg kan er tijdelijk wat pigment ontstaan. 
 • Graad 3 
  De huid is donkerrood verbrand, voelt pijnlijk aan en is gezwollen. Na enkele dagen schilfert je huid volledig af en ontstaat er pigment.
 • Graad 4
  Je huid is donkerrood, voelt pijnlijk en gezwollen aan, en er ontstaan ook nog blaasjes. Je  huid gaat volledig afschilferen en is er kans op een permanente vlekkige pigmentatie. 
Indien je ernstig verbrand bent, ga dan altijd naar de huisarts!

Hoe herstel je een huid die verbrand is door de zon?

Voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk om altijd de juiste zonneproducten met een hoge beschermingsfactor te gebruiken zodat je in de eerste plaats geen zonnebrand oploopt. Is het toch te laat? Dan geven we je graag enkele tips mee zodat je je verbrande huid kunt  herstellen.

 1. Hydrateer je huid van binnenuit door voldoende water te drinken.
 2. Als je een douche of een bad neemt, zorg dan dat het water koud of lauw is maar zeker niet warm.
 3. Breng een vochtinbrengende zalf aan op de verbrande huid, bijvoorbeeld aftersun.
 4. Ga onmiddellijk uit de zon als je merkt dat je verbrand bent.
 5. Heb je blaren? Prik ze niet open! Zo vermijd je dat er vuil in komt en er een infectie optreedt. Meer weten over blaren? Lees dan onze blogpost over hoe je het best blaren verzorgt.
 6. Is de pijn ondragelijk? Dan neem je best een pijnstiller om de pijn te verzachten.
 7. Draag losse kleding zodat er geen druk op je huid ontstaat. Je huid moet goed kunnen ademen om het genezingsproces te versnellen.

Wil je graag meer tips om je huid preventief te beschermen tegen de zon? Ontdek vijf tips om je optimaal te beschermen in onze blog over zonnebescherming.

Wat steek je in je reisapotheek?
 
Zonnebrand

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Steeds meer ski-ongevallen: bereid je voor!

Steeds meer ski-ongevallen: bereid je voor!

Blog 18 november 2016

Tijdens de wintervakanties zullen vele Belgen weer massaal de skilatten aanbinden. Voor velen stopt de sneeuwpret echter al snel. 38% van de ski-ongevallen vindt plaats tijdens de eerste vakantiedagen. Hoe vermijd je dit en hoe bereid je je best voor?

Goed verzekerd op wintersport

Goed verzekerd op wintersport

Blog 18 november 2016

Denk jij bij wintersport spontaan aan skiën, sneeuw en glühwein? Of eerder aan valpartijen, ziekenhuizen en een gebroken been? Wie pech heeft op skireis en peperdure rekeningen en onnodig paparassenwerk wil vermijden, kan rekenen op Mediphone Assist, de reisbijstandsverzekering van je ziekenfonds.

Tropische ziekten

Tropische ziekten

Blog 30 augustus 2016

Vertrek jij binnenkort op reis? Waarschijnlijk neem je dan ook een souvenir mee van de plek waar je bent geweest. Liefst iets leuks zoals schelpen, een armbandje of een T-shirt. Maar wist je dat je ook ongewenste souvenirs mee naar huis kunt nemen zoals tropische ziekten?

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Klant worden? Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor