Blog

Tropische ziekten

Vertrek jij binnenkort op reis? Waarschijnlijk neem je dan ook een souvenir mee van de plek waar je bent geweest. Liefst iets leuks zoals schelpen, een armbandje of een T-shirt. Maar wist je dat je ook ongewenste souvenirs mee naar huis kunt nemen zoals tropische ziekten?

Onder de tropen verstaan we de noordelijke helft van Australië, Midden-Amerika, het eilandrijke Indonesië, zuidelijk Azië en het grootste deel van Afrika en Zuid-Amerika. Voordat je naar een van deze bestemmingen trekt, informeer je best even welke tropische ziekten voorkomen in de streek waar je naartoe gaat. Ga vervolgens ten minste vier weken voor vertrek langs bij je huisarts voor de nodige informatie en vaccinatie. 

Welke tropische ziekten kun je oplopen?

De ziekten die je in de tropen kunt krijgen, zijn meestal ofwel ziekten die diarree veroorzaken of ziekten die overgedragen worden door muggen. We sommen de meest voorkomende even kort voor je op. Indien je naar de tropen afreist, raden we aan om je grondig te informeren bij je huisarts. 

Malaria

Malaria is een ziekte die overgedragen wordt door de vrouwelijke malariamug. Als je naar een gebied trekt waar malaria voorkomt, meldt dit dan zeker aan je huisarts zodat je medicatie hiervoor kunt meenemen. 

De malariamug is vooral ‘s nachts actief, je slaapt dus best onder een muskietennet. Het is ook zeker niet slecht om je te beschermen tegen muggen met bijvoorbeeld DEET. Dit middeltje is vrij te verkrijgen bij de de apotheker. 

Als je toch bent gestoken door een malariamug, krijg je eerst griepachtige symptomen. De koorts kan oplopen tot meer dan 40 graden. We raden aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen indien je in een tropisch gebied vertoeft en griepsymptomen vertoont.

Dengue en Chikungunya

Ook deze tropische ziekten worden overgedragen door muggen, meer bepaald de Aedes-mug. Deze aandoeningen genezen na verloop van tijd vanzelf. Er bestaat voorlopig nog geen vaccin tegen deze ziekten. De Aedes-mug is een insect dat overdag steekt. Beschermd aan de dag beginnen, met bijvoorbeeld DEET, is dus de boodschap!

Dengue en Chikungunya worden overgedragen door dezelfde mug en hebben ook gelijkaardige symptomen. Bij Dengue krijg je griepachtige symptomen met mogelijk huiduitslag en bloed uit de slijmvliezen. Als je besmet bent met Chikungunya krijg je griepsymptomen, gewrichtsklachten en zwelling.

Gele koorts

Gele koorts is een tropische ziekte waartegen je op voorhand ingeënt kunt worden. Na vaccinatie ben je minstens tien jaar immuun. Indien je een streek bezoekt waar deze ziekte actief is, moet je bij het betreden van deze landen een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen. 

Voor deze tropische ziekte is ook de Aedes-mug verantwoordelijk. Het is dus aangeraden je goed te beschermen met een middeltje dat muggen afstoot. 

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door voedsel, water of voorwerpen die je aanraakt. Indien je diarree krijgt, is het noodzakelijk om veel te blijven drinken zodat je niet uitdroogt! 

Wil je een meer uitgebreide uitleg of ben je benieuwd naar welke andere tropische ziekten er nog voorkomen? Het Instituut voor Tropische Geneeskunde brengt een uitgebreid verslag.

Hoe kun je zelf tropische ziekten vermijden?

Met onderstaande tips helpen we je alvast op de goede weg om tropische ziekten te voorkomen.

  • Voordat je naar de tropen trekt, breng je best eerst een bezoek aan je huisarts - zo’n vier weken op voorhand. Hij zal je informeren over de tropische ziekten die je kunt oplopen in je reisgebied en je hiervoor eventueel vaccinaties of medicatie voorschrijven. Neem dit ingevuld formulier mee naar de huisarts om alvast tijd te besparen.
  • Bescherm jezelf tegen muggen! Ga voor je vertrek langs bij je apotheker voor een middel tegen muggen.
  • Slaap onder een muskietennet.
  • Was altijd je handen voordat je eet of kookt.
  • Let op met voedsel dat niet gekookt of gebakken is zoals rauwe vis, vlees of groenten.Drink geen kraantjeswater. Denk eraan dat ook ijsblokjes van kraantjeswater gemaakt worden. Die laat je dus best links liggen!

Veilig op reis met Partena Ziekenfonds

Partena Ziekenfonds betaalt tot 80% van de kostprijs van je reisvaccins of malariapillen terug. 
Wil je nog meer nuttige tips voor je op reis vertrekt? Download dan ons e-book Zorgeloos op vakantie en ontdek nog meer gezondheidsadvies. Je komt ook te weten welke documenten je best in orde brengt voordat je op vakantie vertrekt en hoe je kunt rekenen op Partena Ziekenfonds vanuit het buitenland.

 
Reisvaccinatie

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Medicalia: waarvoor staat het?

Medicalia: waarvoor staat het?

Blog 9 maart 2017

Vanaf midden maart heeft Partena Ziekenfonds er een nieuwe verzekering bij: Medicalia. Deze verzekering is een extra vangnet voor klanten die heel wat medische kosten hebben. We zetten alles even duidelijk op een rijtje in onze infographic.

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Klant worden? Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor