Blog

Steeds meer ski-ongevallen: het belang van een goede voorbereiding op wintersport!

Tijdens de wintervakanties zullen vele Belgen weer massaal de skilatten aanbinden. Voor velen stopt de sneeuwpret echter al snel. 38% van de ski-ongevallen vindt plaats tijdens de eerste vakantiedagen. Hoe vermijd je dit en hoe zorg je voor een goede voorbereiding op wintersport?

Het aantal skiongevallen is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Ook dit jaar zal Mediphone Assist, de bijstandscentrale van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, de handen vol hebben. Maar waarom eindigt het skiplezier voor zoveel landgenoten zo abrupt?

Slechte voorbereiding op wintersport en overmoedig

Een goed voorbereide skiër is er twee waard. Wie op voorhand niet bewust bezig is met een fysieke voorbereiding op wintersport en niet de nodige stretchoefeningen doet, heeft 75% meer kans op een ongeval met bijbehorende blessure. Tijdens het skiën belast je bepaalde spieren en gewrichten helemaal anders dan in het dagelijkse leven. Twee maanden voor het vertrek beginnen met regelmatige fysieke oefeningen ter voorbereiding op de wintersport is geen overbodige luxe.

Ook overmoed kan noodlottige gevolgen hebben. Sommigen kiezen een skipiste die niet op maat is van hun skicapaciteiten en lopen zo een groter risico op een ongeval. “Wie zich bovendien buiten de skipiste waagt, zal niet gedekt worden door de meeste verzekeraars. Dan moet hij de kosten voor de redding, repatriëring en medische zorgen uit eigen zak betalen”, zegt Christian Horemans, expert Internationale Zaken bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

7 tips om ski-ongevallen te voorkomen op de skipiste

Er zijn heel wat ski-ongevallen die te wijten zijn aan onvoorziene omstandigheden, maar al te vaak ligt de oorzaak bij de skistijl van de wintersporters. Daarom enkele handige tips:

  • Draag tijdens het skiën een valhelm en skibril.
  • Zorg tijdig voor een goede fysieke voorbereiding want het vraagt heel wat van je lichaam.
  • Laat de bindingen van je ski’s controleren door een professional. Zo verklein je het risico op knieblessures.
  • Respecteer steeds de signalisatie en begeef je nooit buiten de piste.
  • Wanneer je voorbij een andere skiër gaat, houd dan voldoende afstand. Zo vermijd je ernstige botsingen. 
  • Pas steeds je snelheid aan door bijvoorbeeld te vertragen in de zones voor beginnende skiërs. 
  • Ga via de zijkant van de piste te voet naar boven en sta zo snel mogelijk recht wanneer je gevallen bent. 

De ligtaxi, snel en praktisch…

Een repatriëring met het vliegtuig is niet zo handig en snel als het klinkt. Vele skigebieden liggen ver van een luchthaven. Bovendien kunnen low cost-vliegtuigmaatschappijen en kleinere luchthavens vaak geen medische dienstverlening garanderen. Daar komt nog eens bij dat vele maatschappijen niet rechtstreeks naar Brussel vliegen, waardoor bijkomend ambulancevervoer vanuit Nederland of Duitsland nodig is. 

75% van de repatriëringen uit de skigebieden gebeurt vandaag met een ligtaxi. Die brengt de patiënt naar huis zonder wachttijden of overstappen. De repatriëring met een vliegtuig is zelfs amper sneller. Met de ligtaxi's hebben onfortuinlijke skiërs bovendien extra plaats en kunnen ze reizen met een gestrekt been.
Christian Horemans, expert Internationale Zaken bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Wat moet je doen bij een ski-ongeval?

“Bel zo snel mogelijk de bijstandscentrale Mediphone Assist van je ziekenfonds”, beveelt Horemans aan. “Dat telefoonnummer staat op de achterkant van de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Het medische team van de bijstandscentrale zal met de lokale arts overleggen en de beste medische aanpak proberen te garanderen.” 

Heb je nog geen EZVK? Vraag deze minstens 2 weken voor je vertrek aan. Dit kan via het Onlinekantoor.

 
Reisverzekering skiën

Gerelateerde categorieën

Dossier vakantie

Gezonde reistips, vakanties en
zomerkampen met ledenkorting,
en alle info over onze reisbijstandsverzekering.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Reisbijstandverzekering: goed verzekerd op wintersport

Reisbijstandverzekering: goed verzekerd op wintersport

Blog 18 november 2016

Denk jij bij wintersport spontaan aan skiën, sneeuw en glühwein? Of eerder aan valpartijen, ziekenhuizen en een gebroken been? Wie pech heeft op skireis en peperdure rekeningen en onnodig paperassenwerk wil vermijden, kan rekenen op Mediphone Assist, de reisbijstandsverzekering van je ziekenfonds.

Tropische ziekten

Tropische ziekten

Blog 30 augustus 2016

Vertrek jij binnenkort op reis? Waarschijnlijk neem je dan ook een souvenir mee van de plek waar je bent geweest. Liefst iets leuks zoals schelpen, een armbandje of een T-shirt. Maar wist je dat je ook ongewenste souvenirs mee naar huis kunt nemen zoals tropische ziekten?

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor