Blog

NIPT-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Je verwacht een kindje. Proficiat! Je gynaecoloog doet maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Sinds kort bestaat een nieuwe test om het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig op te sporen. 

Goed nieuws. Sinds kort bestaat een nieuwe test waarmee je vroeg in je zwangerschap het syndroom van Down kunt laten opsporen – en met grote zekerheid. Vroeger kon je dat ook al laten testen, maar dan wel via het opnemen van vruchtwater in de baarmoeder via een zogenaamde punctie of prik. De nieuwe test is een simpele bloedtest, ook Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) genoemd. Je gynaecoloog kan je er zeker meer over vertellen. 

Wat is het syndroom van Down? 

Het syndroom van Down een aangeboren aandoening waarbij zorgt voor een verstandelijke beperking. Het syndroom van Down gaat gepaard met typische uiterlijke kenmerken en medische aandoeningen. Het komt ongeveer 4,6 keer voor op tien duizend geboortes. 

Wat met de combinatietest? 

Een ander manier om na te gaan of je baby het risico loopt op Down, kan er een combinatietest worden uitgevoerd. Deze test meet specifiek het risico dat je baby heeft op de aandoening van Down. Deze meting gebeurt aan de hand van drie zaken:

  • meting van de zwangerschapshormonen in het bloed
  • leeftijd
  • via een nekplooimeting (het vocht onder de huid in de nek) van de baby; 
Het bloedonderzoek bij de zwangere vrouw gebeurt tussen 9 en 14 weken zwangerschap. Het echo-onderzoek tussen 11 weken en drie dagen en voor 14 weken zwangerschap. 

NIPT-test: Vlokkentest via vruchtwaterpunctie

De klassieke tests stellen het risico op het syndroom van Down vast door een bloedtest en een echografie. Bij een verhoogd risico is een invasieve test nodig om de diagnose te bevestigen. Die test wordt vlokkentest of vruchtwaterpunctie genoemd. Daarbij wordt via een prik wat vruchtwater uit je baarmoeder opgenomen. Jammer genoeg is dit niet zonder risico.

Sneller, veiliger, bijna 100% zekerheid 

Hoewel de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) nog vrij recent is, vind je hem al in verschillende ziekenhuizen in België. De nieuwe test is nauwkeuriger en gevoeliger dan de klassieke tests en kan al vanaf tien weken zwangerschap het Downsyndroom met bijna 100% zekerheid opsporen. Bovendien houdt deze test geen gevaar in voor jou en je kindje. Een simpele bloedafname volstaat. 

Let wel: Ook bij de NIPT-test moet je bij een verhoogd risico op Down toch een invasieve test laten uitvoeren. Ook in dit geval zal je gynaecoloog je alles goed uitleggen. 

NIPT-test deels vergoed door Partena Ziekenfonds 

De nieuwe test heeft één nadeel: er hangt een prijskaartje aan vast van 450 tot 600 euro, afhankelijk van ziekenhuis of laboratorium. Het RIZIV, de verplichte ziekteverzekering, betaalt hiervan nog niets terug. Om de financiële kosten voor de NIPT-test te verlagen, komt Partena Ziekenfonds jou tegemoet met 150 euro per zwangerschap.

Waarom? Partena Ziekenfonds erkent het belang van de nieuwe test en wil daarom zwangere vrouwen nu al een financieel steuntje in de rug bieden. Lees meer over de tegemoetkoming voor de NIPT-test.

Hoe ga jij gezond je zwangerschap tegemoet?
 
Nipt-test

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Ontvang de nieuwsbrief aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang interessante mails boordevol informatie om van jouw zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Zwanger: wat mag wel en niet?

Zwanger: wat mag wel en niet?

Blog 9 februari 2016

Er wezen al een paar symptomen in die richting maar nu is je vermoeden bevestigd: de urinetest is positief, je bent zwanger. Je bent dolgelukkig maar tegelijk ben je misschien ook wat bezorgd...

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Klant worden? Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor