Blog

De kosten van een verblijf in het ziekenhuis

Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?

Vroeg of laat komt er een dag dat we in het ziekenhuis belanden. Dit kan voor een bevalling zijn, een dagopname of voor een langere periode. Hoe dan ook krijg je na afloop een ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Maar welke kosten mag je nu juist verwachten na een bezoek aan het ziekenhuis? 

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Indien je een hospitalisatieverzekering hebt, dekt je ziekenfonds een groot deel van de kosten. Het ziekenhuis factureert die kosten rechtstreeks aan je ziekenfonds. De kosten die je zelf moet betalen, hangen enerzijds af van de soort hospitalisatieverzekering die je hebt en anderzijds van een aantal andere elementen:

  • je statuut: gewoon verzekerd of recht op een verhoogde tegemoetkoming;
  • kamerkeuze: gemeenschappelijke kamer, tweepersoonskamer of éénpersoonskamer;
  • de duur van je opname.

Vaste kosten ziekenhuis

  • Verpleegdagprijs
Dit zijn de kosten voor je verblijf in het ziekenhuis en voor de verzorging die je daar krijgt. Het grootste gedeelte van de verpleegdagprijs wordt terugbetaald door je ziekenfonds. Hoeveel je zelf moet bijdragen aan deze ziekenhuiskosten, hangt af van je statuut. Dit kan variëren van 5,44 euro per dag tot 42,58 euro per dag. Twijfel je over het bedrag dat je zelf moet bijdragen? Neem dan contact op met één van onze medewerkers, wij helpen je graag verder. 

  • Geneesmiddelen
Er zijn geneesmiddelen die je ziekenfonds voor je vergoedt. Maar dit geldt niet voor alle geneesmiddelen. Het kan dus zijn dat er in sommige gevallen een supplement wordt aangerekend. 

  • Honoraria
Voor de arts(en) die je er weer bovenop helpen, betaal je honoraria. Dit is een vergoeding voor de verstrekkingen die de arts verricht. 

Extra kosten ziekenhuis

  • Kamersupplement
Als je kiest voor een éénpersoonskamer, is het mogelijk dat het ziekenhuis extra kosten aanrekent. Afhankelijk van je hospitalisatieverzekering moet je deze meerkost al dan niet zelf betalen. 

  • Honorariumsupplement
Enkel als je kiest voor een éénpersoonskamer, mag de arts een honorariumsupplement aanrekenen.
Indien de arts je verblijf in een éénpersoonskamer noodzakelijk vindt, of als er geen andere kamers meer vrij zijn, moet je géén supplement betalen!

Wees voorbereid op een (on)verwachte ziekenhuisopname en neem een hospitalisatieverzekering. Twijfel je nog over welke hospitalisatieverzekering bij jou past? Download dan ons e-book!
In welke situaties kun je rekenen op je hospitalisatieverzekering?
 
ziekenhuisfactuur

Hospitalisatie & revalidatie

Alles over ziekenhuisopname,
revalidatie, ziekenhuisbevalling, en 
onze hospitalisatieverzekering.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Daghospitalisatie: wat je moet weten

Daghospitalisatie: wat je moet weten

Blog 26 mei 2016

Het gebeurt steeds vaker dat je voor kleine ingrepen even wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dit kan variëren van een paar uur tot een hele dag, maar je zal er nooit moeten overnachten. Ook voor een dagopname kun je rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering.

Meer over hospitalisatie, revalidatie en bevallen in het ziekenhuis

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor