Blog

Ga beschermd het griepseizoen in met het griepvaccin

Hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn,... Het zijn allemaal symptomen van de griep. Dat het griepvirus zich als een lopend vuurtje verspreidt, dat heb je waarschijnlijk al aan den lijve mogen ondervinden. Bescherm jezelf hiertegen met het griepvaccin.

De meeste mensen die griep hebben, blijven een week thuis uitzieken op doktersbevel. Als je griep hebt voel je je absoluut niet lekker maar gelukkig genees je na een tijdje vanzelf. Maar bij zo’n 10% van de bevolking is dit niet het geval. Bij die mensen kunnen ernstige complicaties optreden als ze besmet geraken met het griepvirus. Voor deze ‘risicogroepen’ is het uiterst belangrijk dat ze zich laten vaccineren met het griepvaccin.

De risicogroepen voor wie een griepvaccin essentieel is 

 • 65-plussers
 • Zwangere vrouwen (in het 2e of 3e trimester van hun zwangerschap)
 • Chronisch zieken 
 • Iedereen die opgenomen is in het ziekenhuis of in een woonzorgcentrum 
 • Iedereen die werkt in de zorgsector 
 • Iedereen die vaak in contact komt met bovenstaande risicogroepen 
 • Natuurlijk mag iedereen die een griepje wilt mijden zich laten vaccineren. Het beste moment om dit te laten doen is tussen half oktober en half november. Slechts de helft van de Belgen laat zich jaarlijks inenten tegen griep. Het zijn vooral vrouwen en 65-plussers die trouw naar de dokter gaan voor hun griepprik. 

  Het griepvaccin tijdens je zwangerschap?

  Zeker en vast! Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, is het een must om je te laten vaccineren! Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor de zwangere vrouw als voor het kindje. De risico’s zijn: kans op vroeggeboorte, een miskraam en een laag geboortegewicht van de baby. Zwangere vrouwen die griep hebben, belanden ook sneller in het ziekenhuis. Ben je zwanger tijdens het griepseizoen? Dan kun je je vanaf het tweede trimester - 14 weken - van de zwangerschap laten inenten. Zo is je baby zelfs tot enkele maanden na de geboorte beschermd tegen griep! 
  Het griepvaccin wordt voor zwangere vrouwen gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds. Bij het voorschrijven van het griepvaccin vermeldt de arts op het voorschrift dat de derdebetalingsregel van toepassing is. De apotheker verrekent dit dan aan de kassa voor jou. 

  Ben je 100% beschermd met het griepvaccin?

  Neen, ook al ben je ingeënt, dan nog kun je de griep krijgen. Maar de kans is veel kleiner. Nadat je het griepvaccin kreeg, heeft je lichaam ongeveer twee weken nodig om je te beschermen. Indien je voor of tijdens die twee weken besmet wordt, kun je dus nog griep krijgen. Het vaccin beschermt ook slechts tegen een aantal griepvirussen. En je hebt ook altijd virussen die soortgelijke symptomen veroorzaken. 
  Een griepvaccin koop je via een doktersvoorschrift bij de apotheker voor zo’n 10 tot 12 euro. Als je behoort tot één van de risicogroepen, betaal je slechts 6 euro door de . Leden van Partena Ziekenfonds kunnen daarnaast een terugbetaling aanvragen van 80% van het remgeld (tot max. 25 euro/ per persoon). Voor wie in een woonzorgcentrum woont, is het vaccin zelfs helemaal gratis. Wees voorbereid op een (on)verwachte ziekenhuisopname en neem een . Twijfel je nog over welke hospitalisatieverzekering bij jou past? Download dan ons e-book!
 
Griepvaccin

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wat te doen bij een wintersportongeval?

Wat te doen bij een wintersportongeval?

Blog 11 januari 2018

Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat er iets voorvalt tijdens je skivakantie, maar mocht er toch een ongeval gebeuren op de piste, dan ben je best goed voorbereid. Hieronder lees je wat je moet doen en waar je aan moet denken bij een wintersportongeval. 

Woon gezond in een rookvrij huis

Woon gezond in een rookvrij huis

Blog 7 januari 2018

In Vlaanderen zitten dagelijks nog altijd ongeveer 68.000 kinderen in de sigarettenrook, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid. Waarom is het zo belangrijk om nooit binnen te roken? En wat zijn de andere grote voordelen van stoppen met roken?

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

Blog 22 december 2017

Antibiotica worden te vaak voorgeschreven in België. In gevallen van ernstige infecties kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze onterecht gebruikt voor infecties die je lichaam ook alleen de baas kan. Artsen dienen daarom voorzichtig om te gaan met de keuze om antibiotica voor te schrijven. Help mee om deze levensreddende medicijnen te beschermen voor de toekomst en word Antibiotic Guardian.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor