Advies

Welke slaapproblemen bestaan er?

Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan het zelfs zorgen voor een veel ernstigere ontregeling.

Wij lijsten kort even de meest voorkomende slaapproblemen op.

Slapeloosheid

Iedereen valt weleens moeilijk in slaap. Wanneer dit regelmatig gebeurt, is er sprake van slapeloosheid. Er bestaan verschillende types van slapeloosheid: moeilijk in slaap vallen, te vroeg wakker worden, meermaals per nacht ontwaken, ... Occasionele slapeloosheid kan op termijn chronisch worden. 

Slaapapneu

Slaapapneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende minstens tien seconden. Hierdoor wordt de luchttoevoer afgesneden en krijgt het bloed minder zuurstof. Een korte ontwaking volgt, waardoor de ademhaling weer op gang komt. 

Wanneer tientallen van dergelijke korte ontwakingen voorkomen gedurende één nacht, is de slaap onvoldoende recupererend. Daardoor hebben de patiënten ook vaak last van slaperigheid en concentratiestoornissen. Een tijdige opsporing en behandeling van slaapapneu is dus essentieel.

Verstoring van de biologische klok

Mensen die vaak met het vliegtuig reizen of in ploeg werken, kunnen ervan meespreken. Een ontregelde biologische klok kan erg nefast zijn voor je slaapkwaliteit. Sommigen kunnen hier beter mee om dan anderen.

Narcolepsie

Mensen met narcolepsie kampen met een oncontroleerbare neiging om te slapen, ongeacht het aantal uren nachtrust. Deze aanvallen van slaperigheid duren meestal 10 tot 30 minuten. De precieze oorzaak van narcolepsie blijft voorlopig een mysterie, maar de aandoening kan wel worden behandeld. 

Parasomnia

Dit is een verzamelterm voor afwijkend gedrag tijdens de slaap. Voorbeelden zijn o.a. tandenknarsen, nachtmerries, nachtelijke angst- of eetaanvallen en slaapwandelen. Sommige vormen van parasomnia zijn van tijdelijke aard en vallen te verhelpen met enkele eenvoudige maatregelen. In andere gevallen kan er echter een chronisch slaapprobleem ontstaan en is professionele hulp aangewezen.

Onderschat deze slaapproblemen dus niet en volg de situatie goed op. Beveilig bijvoorbeeld de omgeving van een kind dat al eens slaapwandelt.

Wat de oorzaak van je slaapprobleem ook is, het is belangrijk om een arts te raadplegen vóór een chronische slaapstoornis ontstaat. Aarzel dus niet om professionele hulp in te schakelen als je je elke dag doodmoe voelt.

Terugbetaling slaaptherapie

Heb je een slaapprobleem en zoek je hulp? Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling voor een slaaponderzoek of een behandeling tegen je slaapproblemen in een ziekenhuis of een slaapcentrum.


Slapeloosheid, heb jij moeite om de slaap te vaten?
 
Slaapproblemen

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Blog 21 september 2015

Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het al meer dan tijd om een arts op te zoeken.

Slapen, een onderschat fenomeen

Slapen, een onderschat fenomeen

Blog 1 december 2015

Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn bekende ingrediënten van een gezonde levensstijl, maar we mogen een goede nachtrust zeker niet vergeten. Goed of slecht slapen betekent namelijk een verschil van dag en nacht. Maar slapen, hoe gaat dat nu juist?

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor