Advies

Wat is dat toch met die cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is als bouwstof voor heel wat lichaamscellen en hormonen. Je lever maakt zelf cholesterol aan, de rest krijg je binnen via je voeding. In wat volgt lees je meer over cholesterol.

Goede of slechte cholesterol

Problemen ontstaan wanneer je cholesterolgehalte te hoog is en de verhouding tussen HDL en LDL niet juist is. LDL cholesterol is slechte cholesterol en is de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. Het tegengestelde geldt voor HDL cholesterol. HDL cholesterol is het goede cholesterol en houdt zich constant bezig met het opruimen van slechte cholesterol dat in de bloedbaan circuleert. 

Controle

Problemen worden veroorzaakt doordat de cholesterol zich inbouwt in de wand van de bloedvaten en zo plaques veroorzaakt. Hierdoor ontstaat een vernauwing in de bloedvaten waardoor er een versterkte bloedstolling optreedt. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Laat daarom regelmatig je cholesterol meten.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van een te hoge cholesterol is het eten van teveel verzadigd vet dat meestal van dierlijke oorsprong is. Ook erfelijke factoren spelen een rol. Toch zijn er zaken die de cholesterol kunnen doen verminderen, dit zijn onder andere plantensterolen en -stanolen, die je kan terug vinden in schaal- en schelpdieren. Ook producten zoals Becel Pro-activ, Benecol en Danacol zijn verrijkt met plantensterolen.

TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Beweeg jij voldoende? Download onze sportgids.
 
Cholesterol

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Matig met vet

Matig met vet

Blog 3 september 2015

Vet is belangrijk in ons voedingsschema. Alleen eten we vaak te veel vet. Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.

Minder zout kan

Minder zout kan

Blog 7 september 2015

Te veel zout eten kan een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. Daarbij is het een risicofactor voor osteoporose, maagkanker en hart- en vaatziekten. In wat volgt lees je hoe je kunt minderen met de hoeveelheid zout die je dagelijks inneemt.

Hypertensie

Hypertensie

Blog 3 september 2015

Velen hebben last van een verhoogde bloeddruk. Er wordt van hypertensie gesproken wanneer je bloeddruk hoger dan 140/90 is. Indien je dit niet behandeld kunnen er complicaties optreden. Voeding kan voor een groot stuk helpen bij de behandeling hiervan. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor