Advies

Cholesterol en menopauze

De meeste gevolgen van de menopauze zijn goed bekend, maar dat het ook een effect heeft op je cardiovasculair risico, wordt vaak onderbelicht. Dat heeft alles te maken met de afname van het hormoon oestrogeen tijdens de menopauze: daardoor valt bij vrouwen een belangrijke natuurlijke bescherming tegen 'slechte cholesterol' weg.

Goede of slechte cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is als bouwstof voor heel wat lichaamscellen en hormonen. Je lever maakt zelf cholesterol aan, de rest krijg je binnen via je voeding. Problemen ontstaan wanneer je cholesterolgehalte te hoog is en de verhouding tussen HDL en LDL niet juist is. 

LDL cholesterol is zogenaamde 'slechte cholesterol' en is de oorzaak van het risico op hart- en vaatziekten. Het tegengestelde geldt voor HDL cholesterol. HDL cholesterol is 'goede cholesterol': die houdt zich bezig met het opruimen van slechte cholesterol in de bloedbaan. 

Cholesterol in de menopauze

Ben je als vrouw in de menopauze, dan verandert er vooral iets aan de verhouding tussen goede en slechte cholesterol in je lichaam. Vóór de overgang vormen bij vrouwen de oestrogene hormonen een natuurlijke bescherming tegen cholesterol. Ze bestrijden de 'slechte cholesterol' en bevorderen de 'goede'. Dat verklaart waarom hart- en vaatziekten bij vrouwen onder de 50 minder vaak voorkomen. 

Maar na de menopauze slaat die balans om. Onderzoek heeft uitgewezen dat de helft van de vrouwen na hun 50ste een verhoogd cholesterolgehalte hebben. Je krijgt dus als vrouw na de menopauze ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 

Tijdig op controle

Cholesterol bouwt zich geleidelijk in in de wand van je bloedvaten en veroorzaakt daar 'plaques'. Je bloedvaten vernauwen door die plaques en je bloedstolling wordt sterker. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het is daarom geen overbodige luxe om na je menopauze regelmatig je cholesterol te laten meten. Zo kun je samen met je huisarts bekijken welke maatregelen je kunt nemen om gezond te blijven en je risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Hoe verminder je het risico op hart- en vaatziekten ?

Een gezonde levensstijl kan een groot verschil maken voor het cholesterolgehalte in je lichaam. De belangrijkste oorzaak van een te hoge cholesterol is het eten van teveel verzadigd, of dierlijk vet. Ook erfelijke factoren spelen een rol. 

Dit kun je doen om je cholesterol in balans te houden

  • Vermijd dierlijke en verzadigde vetten (volle melk, boter, vette vleessoorten, fijne vleeswaren, enz.) en cholesterolrijke levensmiddelen zoals eierdooiers, orgaanvlees, room, kreeft, schaaldieren.
  • Kies voor vis, kalfsvlees, gevogelte en paardenvlees, in plaats van vette vleessoorten.
  • Bak bij voorkeur in margarine, olijf-, soja- of maïsolie.
  • Eet genoeg fruit en groenten.
  • Hou je gewicht gezond.
  • Beweeg genoeg: regelmatig bewegen verlaagt de 'slechte cholesterol' en verhoogt de 'goede'.
  • Stop met roken.


TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kunt rekenen op een aantal terugbetalingen.

Beweeg jij voldoende? Download onze sportgids.
 
Cholesterol

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Matig met vet

Matig met vet

Blog 3 september 2015

Vet is belangrijk in ons voedingsschema. Alleen eten we vaak te veel vet. Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.

Minder zout kan

Minder zout kan

Blog 7 september 2015

Te veel zout eten kan een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. Daarbij is het een risicofactor voor osteoporose, maagkanker en hart- en vaatziekten. In wat volgt lees je hoe je kunt minderen met de hoeveelheid zout die je dagelijks inneemt.

Hypertensie

Hypertensie

Blog 3 september 2015

Velen hebben last van een verhoogde bloeddruk. Er wordt van hypertensie gesproken wanneer je bloeddruk hoger dan 140/90 is. Indien je dit niet behandeld kunnen er complicaties optreden. Voeding kan voor een groot stuk helpen bij de behandeling hiervan. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor